Si të kujdeseni për inhalatorin tuaj: pastrimi, pjesët zëvendësuse dhe gjithçka që duhet të dini

Në stinën e ftohjes dhe gripit, terapia me aerosol ndihmon shumë si për luftimin e viruseve dhe baktereve, ashtu edhe për lehtësimin e simptomave të frymëmarrjes.

Për këtë qëllim përdoren inhalatorë dhe nebulizues.Gjithashtu,  përdoret gjerësisht edhe në trajtimin e sëmundjeve të sistemit të frymëmarrjes tek të rriturit dhe fëmijët. Trajtimi dhe kujdesi i pajisjeve të terapisë është po aq i rëndësishëm sa funksionimi i tyre. Si të kujdeseni për këto pajisje – lexoni më poshtë. 

Çfarë janë pajisjet aerosol (inhalatorët, nebulizuesit)?  

Nebulizuesit dhe inhalatorët janë pajisje që ndihmojnë fëmijët ose të rriturit të marrin ilaçin me frymëmarrje. Nebulizuesit i kthejnë ilaçet e lëngëta në avull në mënyrë që pacientët t’i thithin ato, dhe inhalatorët e lëshojnë ilaçin në formën e grimcave të imët i gjithashtu mund të thithet. Këto pajisje janë shumë efikase kur përdoren dhe mirëmbahen siç duhet. [1]  

Llojet e inhalatorëve dhe nebulizatorëve 

Nebulizatorët të cilëve u përkasin Zano janë me energji elektrike ose baterie. Ata e kthejnë ilaçin e lëngshëm në një mjegull të hollë. Kjo mjegull kalon përmes një tubi që është ngjitur në një gojë ose maskë për fytyrën. Nebulizuesit janë të lehtë për t’u përdorur. Thjesht duhet të vendosni grykën në gojë ose maskën mbi hundë dhe gojë dhe të thithni ilaçin. Me nebulizatorët, pacienti duhet të presë 5 ose 10 minuta për të marrë ilaçin. 

Ekzistojnë disa lloje të nebulizuesve: 

 • Nebulizuesit e kompresorëve përdorin gaz të ngjeshur për të krijuar aerosole. I tillë është Zano Inspire.  
 • Nebulizuesit ultrasonic krijojnë aerosole përmes dridhjeve me frekuencë të lartë. Ata krijojnë grimca më të mëdha.  
 • Nebulizatorët me rrjetë formojnë grimcat më të vogla. Me to, substanca kalon nëpër një rrjetë shumë të imët dhe kështu formohet aerosoli. [2,3]

 Inhalatorët janë pajisje të vogla dhe kompakte. Ekzistojnë disa lloje kryesore:  

 • Inhalatorë me dozë të matur (MDI). Këta inhalatorë nxisin dozën e përshkruar të ilaçit në formën e një sprej.  
 • Inhalatorët me pluhur të thatë e japin ilaçin në formë pluhuri, por ai nuk spërkatet. Pastaj pacienti duhet të thithë ilaçin shpejt dhe thellë. [2]

Metodat e frymëmarrjes për të rrituri

 

Si përdoren nebulizatorët?  

Çdo inhalator ose nebulizator shoqërohet me udhëzime për përdorimin e duhur të tij. Ka disa hapa të përgjithshëm që duhen ndjekur:  

 • Gryka duhet të mbahet midis dhëmbëve dhe buzët duhet të mbyllen rreth saj.  
 • Nebulizatori dhe/ose inhalatori duhet të jenë gjithmonë në një pozicion vertikal. Kjo parandalon derdhjen dhe ndihmon thithjen.  
 • Frymëmarrja e thellë gjatë trajtimit lejon që ilaçi të përthithet sa më shumë nga sistemi i frymëmarrjes

Kur përdorni maskën, parimet janë të ngjashme – maska duhet të vendoset fort mbi hundë dhe gojë ndërsa inhalimet duhet të jenë të thella.[4]

Si të pastroni inhalatorin dhe nebulizatorin pas çdo përdorimi?  

Përveç përdorimit të duhur, pastrimi adekuat është gjithashtu shumë i rëndësishëm pas çdo përdorimi. Ndjekja e udhëzimeve të pastrimit të dhëna nga prodhuesi do të parandalojë tharjen e çdo ilaçi të mbetur në kupë, i cili mund të shkaktojë spërkatje joefektive. Përveç kësaj, higjiena e duhur do të parandalojë zhvillimin e baktereve. Nëse nebulizatori është i kontaminuar, thithja do të ishte e rrezikshme.

Ka disa rregulla bazë që përfshijnë:  

 • Çmontimin e nebulizatorit/inhalatorit. Larja e të gjitha pjesëve (përveç tubave dhe valvulës së gishtit) me detergjent të lëngshëm për enët dhe ujë.  
 • Pas larjes hiqet uji i tepërt.  
 • Pjesët e pajisjes dhe tubat rilidhen në kompresorin e ajrit dhe kompresori ndizet për t’a tharë më shpejt pajisjen. Nebulizatori duhet të jetë plotësisht i thatë përpara përdorimit të ardhëshëm.[4]

Si sterilizohet nebulizatori/inhalatori? 

Në çdo manual udhëzimi, prodhuesi ka treguar saktësisht se si mund të sterilizohet pajisja. Për të garantuar sigurinë tuaj dhe për të rritur efektivitetin e trajtimit, është shumë e rëndësishme ta mbani sistemin të pastër. Një herë në javë nebulizatori duhet të sterilzohet plotësisht. Ju lutemi vini re se udhëzimet e disa prodhuesve mund të ndryshojnë, prandaj kontrolloni gjithmonë manualin tuaj përpara se të pastroni nebulizatorin/inhalatorin tuaj për herë të parë. 

Një herë në javë është mirë që:  

 • të rishikoni manualin e pajisjes për udhëzime specifike. Mund t’ju duhet të njomni të gjitha pjesët e pajisjes (përveç maskës, tubave dhe kompresorit) në një pjesë uthull të bardhë të distiluar/tre pjesë ujë të nxehtë për një orë (mos përdorni më detergjent pastrimi). 
 • Të shpëlani, hiqni ujin e tepërt dhe lëreni të thahet në një leckë të pastër.  
 • rimontoni pjesët dhe tubat dhe ndizni kompresorin për një kohë të shkurtër që të thahet. [4,5]

Jo çdo inhalator dhe nebulizator mund të sterilizohet me një sterilizues. Secili prodhues tregon se cila është mënyra më e mirë për të mirëmbajtur dhe sterilizuar pajisjen. 

3 ushtrime të thjeshta të frymëmarrjes për fëmijë

Kur është koha e duhur për të zëvendësuar pjesët e nebulizatorit/inhalatorit? 

Filtrat e kompresorit përfundimisht ndoten dhe kanalet bllokohen. Përveç kësaj, tubat, maskat prishen me kalimin e kohës. Është thelbësore të pastroni nebulizatorin/inhalatorin tuaj, të zëvendësoni pjesët dhe të kontrolloni komponentët e dëmtuar. Kjo do t’ju ndihmojë të përfitoni sa më shumë nga trajtimi juaj me pajisjen. Këtu janë disa rregulla themelore për mirëmbajtjen:  

 • Ndiqni gjithmonë udhëzimet e prodhuesit për pastrimin e nebulizatorit tuaj, duke përfshirë kohën kur duhet të ndërroni pjesët dhe aksesorët.  
 • Mos përdorni maska me nebulizator më gjatë se sa rekomandohet, edhe nëse ato duken mirë. Disa aksesorë, si maskat njëpërdorimshme, janë krijuar për t’u hedhur pas 5 deri në 7 përdorime, ndërsa maskat e zakonshme të nebulizatorit për fëmijë dhe të rritur janë krijuar për t’u përdorur deri në 6 muaj. Plastika degradohet me kalimin e kohës dhe përfitimet e trajtimit mund të pakësohen me një maskë të përdorur më gjatë se sa tregohet. Kur e ndërroni, sigurohuni që të keni blerë një aksesor që është i përshtatshëm me pajisjen tuaj.  
 • Zëvendësoni filtrin e nebulizatorit siç rekomandohet në manualin e përdorimit ose kur duket gri ose i ndotur. Nëse nuk e ndërroni filtrin, kompresori juaj do të punojë më shumë seç duhet dhe kjo do të bëjë që pajisja të dështojë. Gjithmonë blini filtra që janë të përshtatshëm për kompresorin tuaj. Shumica e prodhuesve ofrojnë pjesë për modelin specifik të nebulizatorit/inhalatorit. Prodhuesit e Zano inspire ofrojnë gjithçka që ju nevojitet për mirëmbajtjen e duhur të pajisjes. 
 • Pastroni pjesën e jashtme të tubit dhe zëvendësojeni kur rekomandohet.  
 • Zëvendësoni çdo pjesë ose aksesor që duket i plasaritur ose i konsumuar.  
 • Është mirë të keni tuba rezervë, grykë dhe maska në rast se ato dëmtohen ose konsumohen. Shumica e prodhuesve ofrojnë këto materiale harxhuese.[5]

Nebulizatori dhe inhalatori janë ndihmës të vërtetë në luftën kundër sëmundjeve të sistemit të frymëmarrjes. Paralelisht është e nevojshme të kujdesemi për to që të na shërbejnë sa më gjatë. Në çdo manual mund të gjeni informacione se si të kujdeseni për pajisjen, si dhe kur dhe cilën pjesë të zëvendësoni. 

Lexoni më shumë për të në: 

[1] https://kidshealth.org/en/parents/nebulizerinhaler.html  

[2] https://kidshealth.org/en/kids/nebulizerinhaler.html  

[3] https://www.webmd.com/asthma/guide/homenebulizertherapy#091e9c5e80008b39-1-1 

[4] https://www.nationaljewish.org/conditions/medications/asthmamedications/devices/nebulizers/instructions  

[5] https://justnebulizers.com/pages/caringforyournebulizer  

Artikuj të lidhur

NDIQNI OFERTA DHE PROMOCIONET TONA AKTUALE! ABONOHUNI PËR NJOFTIMET.

Google reCaptcha: Invalid site key.

Google reCaptcha: Invalid site key.