Азбучни карти за игра

ZANO Inspire подкрепя ранното детско езиково-говорно развитие!

Азбучни карти за игра

9,98 лв.

Виж продукта
Stamatin Kids

Имунитет на макс за деца

 • Подсилва…
Stamatin Kids

21,98 лв.

Виж продукта

Как да се грижим за своя инхалатор: почистване, консумативи и всичко, което трябва да знаете

В сезона на настинките и грипа, много голям помощник както в борбата с вируси и бактерии, така и в облекчаване на симптомите от страна на дихателната система, е аерозолната терапия с инхалатор.

За осъществяването ѝ се използват инхалатори и небулизатори. Тя намира широко приложение и при лечението на заболявания на дихателната система при възрастни и деца. Боравенето с и грижите за терапевтичните устройства са толкова важни, колкото тяхната работа. Как да се грижим за тези устройства, четете в редовете по-долу. 

Какво представляват аерозолните устройства (инхалатори, небулизатори)? 

Небулизаторът и инхалаторът са уреди, които помагат на деца или възрастни да приемат лекарства посредством вдишване. Небулизаторите превръщат течните лекарства в пара, така че пациентите да могат да ги вдишват, а инхалаторите освобождават лекарството под формата на фин прах, който също може да се вдишва. Тези уреди са много ефективни, когато се използват и поддържат правилно. [1]   

Видове инхалатори и небулизатори 

Небулизаторите, към които спада Zano inspire, са електрически или се захранват с батерии. Те  превръщат течното лекарство във фина мъгла. Тази мъгла преминава през тръба, която е прикрепена към мундщук или маска за лице.  

 Небулизаторите са лесни за използване. Необходимо е единствено да се постави мундщука в устата или маската върху носа и устата и да се вдишва лекарството. При небулизаторите е необходимо пациентът да седи 5 или 10 минути, за да приеме медикамента. 

Има няколко вида небулизатори: 

 • Компресорните използват сгъстен газ, за да направи аерозол. Такъв е Zano inspire. 
 • Ултразвуковите правят аерозол чрез високочестотни вибрации. Те създавар по-големи частици. 
 • Мрежовите образуват най-малките частици. При тях, течността преминава през много фина мрежа и така се образува аерозолът. [2,3]  

Инхалаторите са малки и компактни устройства. Съществуват няколко основни вида: 

 • Инхалаторите с точно определени дози (MDI). Тези инхалатори изтласкват като спрей определената доза от лекарството. 
 • Инхалаторите за сух прах доставят лекарство под формата на прах, но то не се пръска. Тогава пациентът трябва да вдишва лекарството бързо и дълбоко.[2]

3 лесни дихателни упражнения за деца

Как се използва небулизаторът? 

Всеки инхалатор или небулизатор е придружен от инструкция за правилната му употреба.  

Има някои общи стъпки, които е задължително да се спазват: 

 • Мундщука се държи между зъбите и устните са затворени около него. 
 • Небулизаторът и/или инхалаторът са винаги в изправено положение. Това предотвратява разливането и подпомага инхалирането. 
 • Дълбоко дишане по време на лечението позволява на лекарството да се усвои максимално добре от дихателната система.

При използване на маската, принципите са сходни – маската трябва да е разположена плътно върху носа и устата и да се вдишва дълбоко.[4] 

Как да почистваме инхалатора и небулизатора след всяка употреба? 

Освен правилната употреба, много важно е и правилното почистване след всяка употреба. Следването на инструкциите за почистване, предоставени от производителя, ще предотврати изсъхването на останало лекарство в чашата, което може да доведе до неефективно разпръскване на устройството. Освен това, правилната хигиена ще предпази от развитието на бактерии. Ако небулизаторът е замърсен, това би направило рискова инхалацията. 

Съществуват някои основни правила, които включват:  

 • Разглобяване на небулизатора/инхалатора. Измиване на всички части (с изключение на тръбите и пръстовия клапан) с течен препарат за съдове и вода.  
 • След измиване се премахва излишната вода. 
 • Прикрепват се отново частите на уреда и тръбите към въздушния компресор и се включва компресора, за да се изсуши по-бързо уреда. Небулизаторът трябва да бъде напълно сух, преди да бъде прибран за съхранение. [4]   

Как се стерилизира небулизатора/инхалатора? 

Във всяко указание за употреба, производителят е посочил как точно може да бъде стерилизиран апаратът. За да гарантирате вашата безопасност и да увеличите ефективността на лечението, е много важно да поддържате системата чиста. Веднъж седмично е хубаво небулизаторът да бъде по-задълбочено стерилизиран. Имайте предвид, че инструкциите на някои производители може да се различават, така че винаги проверявайте ръководството си, преди да почистите своя небулизатор/инхалатор за първи път. 

Веднъж седмично е хубаво: 

 • да прегледате ръководството на уреда за конкретни инструкции. Може да се наложи да накиснете всички части на уреда (с изключение на маската, тръбите и компресора) в една част дестилиран бял оцет/три части гореща вода за един час (не използвайте повторно почистващ разтвор). 
 • да изплакнете, премахнете излишната вода и да го оставите да изсъхне на въздух върху чиста кърпа. 
 • да сглобите отново частите и тръбите и да включите компресора за кратко за изсушаване. [4,5]

7 ползи от това да имате инхалатор

Не всеки инхалатор и небулизатор има възможност да се стерилизира в стерилизатор. Всеки производител посочва кой е най-добрия начин за поддържане и стерилизиране на уреда.   

През какъв период от време е хубаво да се сменят частите на небулизатора/инхалатора? 

Филтрите на компресора в крайна сметка се замърсяват и каналите се запушват. Освен това тръбите, маските и мундщуците се развалят с времето. От съществено значение е да почиствате своя небулизатор/инхалатор, да заменяте частите и да проверявате за неработещи компоненти. Така ще извлечете максимума от лечението си с уреда. Ето някои от основните правила на поддръжка: 

 • Винаги следвайте инструкциите на производителя за почистване на вашия небулизатор, включителнои тези кога да сменяте части и аксесоари. 
 • Не използвайте маски за небулизатора по-дълго от препоръчаното, дори ако изглеждат добре. Някои аксесоари, като маски за еднократна употреба, са предназначени да се изхвърлят след 5 до 7 употреби, докато обикновените маски за небулизатор за деца и възрастни са предназначени да се използват до 6 месеца. Пластмасите се разграждат с течение на времето и ползите от лечението може да намалеят с маска, използвана по-дълго от указаното. При смяна се уверете, че сте закупили аксесоар, който е съвместим с вашия уред. 
 • Сменете филтъра на небулизатора, както е препоръчано в ръководството за употреба, или когато изглежда сив или мръсен. Ако не смените филтъра, вашият компресор ще работи по-трудно, отколкото би трябвало и това ще доведе до повреда на устройството. Винаги купувайте филтри, които са за вашия компресор. Повечето производители предлагат части за конкретния модел небулизатор/инхалатор. Производителите на Zano inspire предлагат всичко необходимо за правилна поддръжка на уреда.  
 • Почистете външната страна на тръбата и я сменете, когато е препоръчано. 
 • Сменете всяка част или аксесоар, които изглеждат напукани или износени. 
 • Хубаво е да имате резервни тръби, мундщуци и маски, в случай че се повредят или износят. Повечето производители предлагат тези консумативи.[5] 

Небулизаторът и инхалаторът са верни помощници в борбата с болестите на дихателната система. 

Паралелно с това, необходимо е да се грижим за тях, за да може да ни служат вярно максимално дълго време. Във всяко ръководство можете да откриете информация как да се грижите за уреда както и коя част кога е хубаво да се сменя.  

Прочетете още на:  

[1] https://kidshealth.org/en/parents/nebulizer-inhaler.html  

[2] https://kidshealth.org/en/kids/nebulizer-inhaler.html  

[3] https://www.webmd.com/asthma/guide/home-nebulizer-therapy#091e9c5e80008b39-1-1 

[4] https://www.nationaljewish.org/conditions/medications/asthma-medications/devices/nebulizers/instructions  

[5] https://justnebulizers.com/pages/caring-for-your-nebulizer  

Свързани статии

СЛЕДИ АКТУАЛНИТЕ НИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ПРОМОЦИИ! АБОНИРАЙ СЕ ЗА ИЗВЕСТИЯ.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.