3 ushtrime të thjeshta të frymëmarrjes për fëmijë

A është e mundur që tre praktika të frymëmarrjes të përmirësojnë shëndetin e fëmijës tuaj?

Përveç 3 ushtrimeve shumë të lehta të frymëmarrjes që do të përmirësojnë ndjeshëm gjendjen fizike dhe mendore të fëmijës tuaj, në këtë artikull do të mësoni pse frymëmarrja e duhur është e dobishme dhe si ta bëni atë në mënyrën më të mirë. Praktika e rregullt e këtyre ushtrimeve çon në përmirësimin aftësitë njohëse, besimi dhe qetësia.

Frymëmarrja është një proces plotësisht i natyrshëm dhe i automatizuar që është pjesë e trupit tonë. Ne jemi mësuar të marrim frymë që nga momenti kur kemi lindur dhe vështirë se i kushtojmë vëmendje këtij procesi. Ne gjithmonë e bëjmë atë; kur lëvizim, kur hamë, edhe kur flemë. Po, me të vërtetë, të gjithë dimë të marrim frymë, por a e bëjmë mirë?

E vërteta është se jo gjithmonë marrim frymë siç duhet. Shpesh frymëmarrja jonë është e shpejtë, nën ndikimin e emocioneve ose veprimeve që po kryejmë aktualisht, pa u fokusuar specifikisht në proces. E gjithë kjo sjell ndjesi lodhjeje, dhimbje koke, ulje të vëmendjes ndaj detajeve dhe ankthin e përgjithshëm. Si të presim që fëmijët tanë të dinë mënyrat e duhura për të marrë frymë?

Ushtrimet e frymëmarrjes janë jashtëzakonisht të dobishme për të rikthyer këtë aftësi “të harruar”. Duke e praktikuar rregullisht dhe shpesh, ato kanë një efekt pozitiv të dukshëm në kontrollin e emocioneve, rrisin përqendrimin dhe qetësinë.

Pse ushtrimet e frymëmarrjes janë të dobishme për fëmijët?

Ushtrimet e frymëmarrjes ngopin gjakun me oksigjen. Si rezultat, sistemi kardiovaskular, truri, mushkëritë, sistemi nervor dhe sistemi i tretjes përmirësojnë performancën e tyre. Përveç qëndrueshmërisë dhe shëndetit të përgjithshëm të trupit, gjimnastika e frymëmarrjes është jashtëzakonisht efektive në trajtimin e sëmundjeve të ndryshme bronkiale (të tilla si astma!), hiperaktivitetin , pagjumësinë dhe lodhjen. Është e rëndësishme të theksohet se realizimi i ushtrimeve të frymëmarrjes në fëmijërinë e hershme sjell formimin e një zakoni të dobishëm. Sa më herët t’i kushtohet vëmendje këtij procesi, aq më të mëdha do të jenë përfitimet dhe përparësitë që fëmija juaj do të ketë kur të rritet.

Është shumë e mundshme që të hasni rezistencë nga fëmija juaj sepse në fillim këto ushtrime mund të jenë të vështira ose të mërzitshme. Prandaj, në mënyrë që kjo përpjekjeje të jetë e suksesshme, është e rëndësihme t’i ktheni ato në një lojë të thjeshtë. Ne ju rekomandojmë që të përdorni imazhe që janë të njohura për të dhe të përfshini lodrat e tij/saj të preferuara për ta ndihmuar atë të kryejë ushtrimet.

Si ti realizoni ushtrimet e frymëmarrjes

Realizimi i duhur i ushtrimeve garanton rezultate të suksesshme. Dhe këtu janë disa “rregulla” të cilave duhet t’u kushtoni vëmendje të veçantë.

Përpara se të filloni:
– ushtrimet e frymëmarrjes rekomandohen të bëhen në stomak bosh ose të paktën një orë pas vaktit
– dhoma në të cilën do të kryeni ushtrimet duhet të ajroset

Si të përmirësoni cilësinë e ajrit në dhomën e fëmijëve, lexoni këtu.

Gjatë ushtrimeve të frymëmarrjes:

– është e rëndësishme që fëmija juaj të ketë një trup të relaksuar dhe të mos i tendosë muskujt gjatë ushtrimeve
– thithja bëhet gjithmonë përmes hundës
– shpatullat nuk duhet të ngrihen
– ajri nuk duhet të mblidhet në faqe, por të ulet deri në bark
– nxirrni natyrshëm, pa probleme dhe vazhdimisht

3 ushtrime të thjeshta frymëmarrjeje për fëmijët

1. “Tullumbaci” – Tullumbaci është një imazh argëtues i njohur për fëmijën tuaj si nga jeta reale, ashtu edhe nga këngët dhe librat për fëmijë. Ushtrimi “Tullumbaci” është ushtrimi i parë dhe themelor me të cilin fëmija juaj do të kuptojë lehtësisht bazat e ushtrimeve të frymëmarrjes. Pozicioni fillestar është i shtrirë në shpinë, me një trup të relaksuar dhe krahët në bark. Kur thithet, i gjithë ajri drejtohet në stomak derisa të mbushet me ajër dhe të fillojë të duket si një tullumbace. Nxirreni ngadalë përmes gojës derisa të dalë i gjithë ajri. Ritmi i thithjes dhe nxjerrjes së frymës duhet të jetë i njëjtë dhe i vazhdueshëm.

2. „Topi“ – Topi është një imazh tjetër i njohur. Me ndihmën e tij, ky ushtrim do të duket edhe më shumë si lojë fëmijësh. Këtu keni nevojë për një top, një tullumbace të lehtë për t’u fryrë ose një objekt që ka nevojë për ajër për të marrë formë. Ne e provuam atë; me top është më argëtuese! Thithni përmes hundës derisa stomaku të mbushet me ajër. Nxirreni ngadalë dhe gradualisht në top.

3. „Flluskat e sapunit“ – Fëmijët i pëlqejnë flluskat e sapunit dhe me ndihmën e tyre ju do të jeni në gjendje të tërhiqni dhe ruani vëmendjen në ushtrim lehtësisht. Nëse fëmija juaj nuk di të bëjë flluska, ju mund të ndani detyrat; ju bëni flluska dhe fëmija kontrollon lëvizjen e tyre dhe drejtimin duke i fryrë ato. Këtu është e rëndësishme të vendosni kushte. Për shembull, “Ne duam që kjo flluskë të arrijë në skajin tjetër të dhomës. Për ta dërguar atje, duhet të fryni në atë drejtim.” Ose “Çojeni këtë flluskë në kuzhinë pa rënë në tokë.”

Ka shumë ushtrime të ndryshme për frymëmarrjen, gjeni ato që fëmija juaj pëlqen më shumë. Kështu do t’i presë me padurim dhe ata do të bëhen një rutinë e përditshme. Kini parasysh se është e rëndësishme të mbani shpirtin e lojës. Nëse po përpiqeni t’i bëni ushtrimet të detyrueshme, ka shumë gjasa që fëmija juaj të mos dëshirojë t’i kryejë ato.

Ushtrimet e frymëmarrjes shërbejnë si plotësues për ilaçet ose terapinë fizike, funksionojnë në mënyrë aktive për zhvillimin e sistemit të frymëmarrjes së fëmijës tuaj dhe forcojnë sistemin e tij imunitar në një mënyrë shumë të natyrshme. Duke i bërë në mënyrë të rregullt, cilësia e jetës do të përmirësohet ndjeshëm dhe fëmija do të bëhet shumë më i shëndetshëm dhe më energjik .
A i dini shtatë përfitimet e të pasurit të një pompe?

Artikuj të lidhur

NDIQNI OFERTA DHE PROMOCIONET TONA AKTUALE! ABONOHUNI PËR NJOFTIMET.

Google reCaptcha: Invalid site key.

Google reCaptcha: Invalid site key.