3 лесни дихателни упражнения за деца

Възможно ли е 3 дихателни практики, да подобрят здравето на детето ви?

Освен 3 много лесни дихателни упражнения, които значително ще подобрят физическото и психическо състояние на детето ви, в тази статия ще научите и защо правилното дишане е полезно както и как то да се случва по най-добрият начин.Редовното упражнение на тези практики води до подобряване на когнитивните способности, увереността и спокойствието.

 

Дишането е напълно естествен и автоматизиран процес, който е част от тялото ни. Свикнали сме с него, още от момента на раждането ни и почти не му обръщаме внимание. Правим го винаги – когато се движим, когато ядем, дори когато спим. Да, наистина, всички знаем как да дишаме, но правим ли го правилно и добре?

Истината е, че не винаги дишаме правилно. Често е бързо, под въздействието на емоции или действията, които извършваме в момента, без конкретен фокус върху процеса. Всичко това води до чувство за умора, главоболие, понижено внимание към детайлите и цялостно безпокойство. Как тогава да очакваме, че децата ни знаят правилните начини за дишане?

– Дихателните упражнения са изключително полезни за възстановяването на тази „позабравена“ способност. С редовна и честа практика, те имат видимо положително въздействие върху контрола над емоциите, повишават концентрацията и спокойствието.

Защо дихателните упражнения са полезни за децата?

Дихателните упражнения насищат кръвта с кислород. В резултат на това сърдечно-съдовата система, мозъка, белите дробове, нервната система и храносмилателната система подобряват работата си. Освен за общия тонус и здраве на тялото, респираторната гимнастика е изключително ефективна при лечение на различни бронхиални заболявания(като астма!), хиперактивност, безсъние и умора. Важно е да обърнем внимание, че практикуването на дихателна гимнастика в ранна детска възраст, е формиране на полезен навик. Колкото от по-рано и осъзнато се обръща внимание на този процес, толкова по-големи предимства и преимущества ще има детето ви, когато порасне.

Твърде вероятно е да срещнете съпротивление от страна на детето ви, защото в началото тези упражнения могат да бъдат трудни или скучни. Ето защо, за успеха на начинанието е съществено да ги превърнете в лесна игра, която то да очаква с нетърпение. Препоръчваме да използвате образи, които са му познати и да включвате любимите му играчки, които да му помагат да изпълнява упражненията.

Как се прави дихателна гимнастика?

Правилното изпълнение на упражненията гарантира успешни резултати. И ето няколко „правила“, които е необходимо да обърнете специално внимание.

Преди започване:

– дихателната гимнастика се прави на празен стомах или минимум един час след хранене
– помещението, в което изпълнявате упражненията, трябва да бъде проветрено

Как да подобрите качеството на въздуха в детската стая, четете тук.

По време на дихателната практика:

– важно е детето ви да бъде с отпуснато тяло и по време на упражненията да не напряга мускулите си
– вдишването е винаги през носа
– раменете не трябва да се повдигат
– въздухът не трябва да се събира в бузите, а да слиза към корема
– издишването да бъде естествено, плавно и продължително

3 лесни дихателни упражнения за деца

1. „Балон“ – Балонът е забавен образ, познат на детето ви както от реалния живот, така и от детски песнички и книжки. Упражнението „Балон“ е първото и основно упражнение, с което детето ви най-лесно ще разбере основите на дихателните упражнения. Началната позиция е легнало положение – по гръб, с отпуснато тяло и ръце на стомаха. При вдишване всичкият въздух се насочва към стомаха, докато се напълни с въздух и започне да прилича на балон. Издишва се бавно и през устата, докато всичкият въздух не излезе. Нужно е темпото на вдишване и издишване да е еднакво и непрекъснато.

2. „Топка“ – Топката е друг добре познат образ. С нейна помощ, това упражнение ще прилича още повече на детска игра. Тук имате нужда от топка, лесен за надуване балон или предмет, който има нужда от въздух за да придобие позната форма. Пробвали сме го – с топка е най-забавно! Вдишва се през носа, докато стомахът се напълни с въздух. Издишва се бавно и постепенно в топката.

3. „Сапунени мехурчета“ – Децата обожават сапунените мехурчета и с тяхно съдействие лесно ще успеете да привлечете и задържите вниманието върху упражнението. Ако детето ви не умее само да прави балончетата, можете да разпределите задачите – вие да правите балончета, а то да управлява движението и посоката им, като ги духа. Тук е важно да зададете предварителни условия. Например – „Искаме това балонче да стигне до другия край на стаята, за да го изпратиш до там трябва да духнеш в тази посока.“ или „Заведи това балонче до кухнята, без да падне на земята.“

Има множество и различни дихателни упражнения, но нека за вас да бъде важно да намерите тези, на които детето ви се радва най-много. Така то ще ги очаква с нетърпение и те ще се превърнат в ежедневна практика. Имайте предвид, че е от значение да запазите духа на играта. Ако се опитвате да налагате упражненията като нещо задължително, е твърде вероятно детето ви да не иска да ги изпълнява.

Дихателните упражнения допълват лекарствената или физическа терапия, активно работят за развитието на дихателната система на детето ви и укрепват имунната му система по съвсем ествествен начин. С редовното им практикуване, качеството на живот значително ще се подобри и то ще стане много по-здраво и енергично.

Знаете ли кои са седемте ползи от това да имате инхалатор?

 

Свързани статии

СЛЕДИ АКТУАЛНИТЕ НИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ПРОМОЦИИ! АБОНИРАЙ СЕ ЗА ИЗВЕСТИЯ.

Google reCaptcha: Invalid site key.

Google reCaptcha: Invalid site key.