Как да избегнем риска от грип тази есен и зима

Грип, простуда и други здравословни проблеми – за съжаление, поради начина на живот, активното ежедневие и работа, понякога сме изложени на сериозни атаки срещу здравето, които дебнат всеки член на семейството. С наближаващите есен и зима, една от основните мисли на всеки един от нас е „как да избегнем сезонните болести този път?“.

Ето защо е добре да сме наясно с всеки един полезен начин да предотвратим грипа и настинките възможно по-лесно и ефективно.

Храната против грип

Важно е да се набляга на витамини и други полезни за организма вещества. Крайно важни са например чесънът и минералът цинк. Той е основен лост в борбата с всеки вид простуда и е силна подкрепа на здравето. Намираме го в яйцата, месото, морската храна, тофу, граха и др. Също така са важни витамините, сред които и безценният витамин С, който се намира в сериозни количества в много от зеленчуците и плодовете. Чесънът от своя страна помага при оплаквания за болки в гърдите. Приемът му дори в малки количества всеки ден може да намали риска от настинка или грип през студените месеци.

Течностите

Те са твърде важни, за да бъдат пренебрегвани. Достатъчното и редовно пиене на вода, чай и други напитки спомага за поддържането на чист организъм, способен да се бори с бактериите в грипния сезон. Широко разпространено мнение е, че възрастен човек трябва да пие по около 2 литра вода на ден. Друга теория обаче подкрепя идеята, че трябва да пием, когато сме жадни. Въпреки това, едно е ясно – течностите помагат в изграждането на здрав организъм, издръжлив на атаките на грип и простуда.

Важното тук е, че дехидратирайки се, тялото загубва възможността да поддържа влага по слузестите вътрешни части на дихателната система, правейки ги по-неефективни. Така бактериите успяват да навлязат по-лесно към белите дробове и да вредят по-сериозно на организма.

Хранителни добавки

Не ги пренебрегвайте. Много от тях съдържат пробиотици, витамини и други полезни вещества. Именно те помагат да тялото да се справя с външните атаки на простудния сезон.

Билките

Здравето изисква доста грижи в този определен сезон на годината. Ако имунната ви система има нужда от подкрепа (а през зимата със сигурност е така), то можете да се доверите и на „старите“ изпитани средства във вид на билков чай.

Стойте на топло

Топлината е много важна за есенния и зимния сезон. Тялото се чувства много по-защитено и комфортно в такива условия.

Чист въздух у дома

Чистите и добре проветрени помещения са изключително важни за здравето на всички у дома. Това важи особено за онези, които имат респираторни проблеми, астма, бронхит и др. Домашната атмосфера е важна най-вече за дихателните пътища и съответно белите дробове. А именно те трябва да бъдат в перфектно здравословно състояние, когато трябва да издържат на атаките на студеното време, което може да доведе до простуда или грип.

 

 

Свързани статии

СЛЕДИ АКТУАЛНИТЕ НИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ПРОМОЦИИ! АБОНИРАЙ СЕ ЗА ИЗВЕСТИЯ.

Google reCaptcha: Invalid site key.

Google reCaptcha: Invalid site key.