Metodat e frymëmarrjes për të rrituri

 

Frymëmarrja është shoqëruesi më i çmuar i jetës. Pa të, pikërishtë nuk ka jetë. Kjo është arsyeja pse ne marrim frymë në mënyrë të pavetëdijshme, vazhdimisht dhe për të qenë terminologjikisht të saktë: midis 12 dhe 18 frymëmarrje në minutë. Frymëmarrja gjithashtu reflekton emocionet tona, mund të jetë më e shpejtë dhe më e shpeshtë (kur jemi të zemëruar) ose e ngadaltë (kur jemi të qetë). Frymëmarrja ka të bëjë si me trupin ashtu edhe me mendjen tonë. Por a dini si të merrni frymë siç duhet? Nëse mësoni të kontrolloni frymëmarrjen tuaj, do të ndiheni më mirë dhe do të jeni në gjendje të përballoni stresin dhe lodhjen. Kjo mund të arrihet me metodat e frymëmarrjes – të lehta dhe të rehatshme, në shtëpi,jj gjatë udhëtimit me autobus ose leximit të një libri. Lexoni artikullin më poshtë për të mësuar disa teknika të dobishme të frymëmarrjes.

 

Cilat janë përfitimet e metodave të frymëmarrjes?

 

Efekti kryesor i metodave të frymëmarrjes është të ngopim gjakun tonë, dhe kështu indet tona me oksigjen. Ato shoqërohen me përmirësimin e rrjedhës së përgjithshme të gjakut dhe limfës, si dhe forcimin e sistemit imunitar. Gjëja më e rëndësishme për ta është se ato kanë një efekt të dobishëm në gjendjen shpirtërore, tonifikojnë trupin dhe mund të na ndihmojnë në situata stresuese. Ato gjithashtu mbështesin terapinë themelore të sëmundjeve të sistemit të mushkërive (për shembull, në terapitë me aerosol me një inhalues), veshin, fytin dhe hundën, si dhe disa sëmundje të sistemit endokrin, nervor dhe kardiovaskular. Teknikat e frymëmarrjes janë gjithashtu të lidhura ngushtë me praktikën e yogas, si dhe ushtrimet rehabilituese ose terapeutike.

 

Mos harroni se metodat e frymëmarrjes nuk rekomandohen për disa sëmundje të tilla si infeksionet akute të frymëmarrjes, në rast të gjendjes së përgjithshme të trazuar, ethe ose krizë hipertensive.

Llojet e ushtrimeve të frymëmarrjes:

Sipas llojeve të frymëmarrjes, ato mund të ndahen në:

 • gjoks (i sipërm) – zgjerimi dhe tkurrja e gjoksit, përkatësisht, gjatë thithjes dhe nxjerrjes së frymës
 • Barku (diafragmatike) kur përpiqemi që lëvizjet e frymëmarrjes t’i mbajnë brinjët të palëvizshme, ndërsa barku është ai që përfshihet aktivisht në lëvizjet
 • të kombinuara – ne përpiqemi të ndryshojmë dy llojet e mësipërme

Sipas pozicionit në të cilin ato kryhen:

 • në një pozicion vertikal
 • në pozicion ulur
 • shtrihet poshte

Sipas metodës së zbatimit të tyre:

 • statike – kryhet në një pozicion të palëvizshëm
 • dinamike – kryhet së bashku me lëvizjet e tjera
 • kullimi – kur përpiqemi të heqim pështymën përmes lëvizjeve

 

 

Gjashtë teknika të dobishme të frymëmarrjes:

 

 1. Teknika e frymëmarrjes – merrni një pozicion të rehatshëm për veten tuaj. Thith dhe nxjerr frymë përmes hundës. Numëroni sekondat ose mendoni të përsërisni të njëjtën frazë midis lëvizjeve të frymëmarrjes për t’u siguruar që kohëzgjatja e fazave është e njëjtë. Kryeni ushtrimin për rreth 5 minuta.

 

 1. Shtrihuni në shpinë në tokë. Vendosni duart në gjoks me majë të gishtave të lehta. Merrni frymë thellë, duke rritur distancën midis gishtërinjve ndërsa thithni. Bëni një pauzë për 3-4 sekonda dhe pastaj nxirrni frymën derisa gishtat të preken përsëri. Përsëriteni ushtrimin 10 herë.

 

 1. Frymëmarrje e thellë – veçanërisht e dobishme për gulçim dhe stres. Ndërsa jeni ulur ose në këmbë, zgjatini bërrylat prapa për të lejuar që gjoksi juaj të përhapet sa më gjerë. Merrni frymë thellë përmes hundës dhe mbajeni frymën ndërsa luftoni për 5. Nxirrni frymën ngadalë.

 

 1. Këmbët janë të hapura në gjerësinë e shpatullave dhe ne përkulemi ndërsa thithim. Duart duhet të jenë të relaksuara dhe të varura poshtë, duke mos pasur nevojë të prekni dyshemenë me duar. Pas thithjes maksimale, mbajeni pozicionin për disa sekonda. Nxirrni frymën ndërsa trupin tuaj e ktheni në pozicionin e tij origjinal.

 

 1. Ju jeni në një pozicion të drejtë dhe duart tuaja bien lirshëm. Kur thithni, ktheni kokën anash dhe kur merrni frymë, kthejeni atë në pozicionin e tij origjinal. Kthejeni atë dhe thithni përsëri, duke përsëritur procedurën.

 

 1. Kjo metodë quhet marshim në vend. Ju mund ta bëni këtë duke u ulur në një karrige ose duke qëndruar drejt. Thithni në hapin e parë dhe nxirrni frymën në të dytin.

 

Zgjidhni teknikat që ju pëlqejnë më shumë dhe që vini re që kanë një farë ndikimi tek ju. Ju mund t’i kryeni ato për të plotësuar terapinë e ilaçeve ose thjesht për të tonifikuar trupin. Një gjë është e sigurt – ushtrimet e rregullta do të përmirësojnë stilin e jetës tuaj. Klikoni këtu për të mësuar më shumë rreth teknikave të frymëmarrjes për fëmijët.

Artikuj të lidhur

NDIQNI OFERTA DHE PROMOCIONET TONA AKTUALE! ABONOHUNI PËR NJOFTIMET.

Google reCaptcha: Invalid site key.

Google reCaptcha: Invalid site key.