Алергии – Видови, Симптоми и Третман

Што треба да знаете за алергиите?

Алергијата е прекумерна реакција на имунолошкиот систем на надворешни супстанции и обично е безопасна за организмот. Кога некое лице е алергично на некоја супстанција, имунолошкиот систем погрешно препознава дека претставува опасност за организмот и го напаѓа. Надворешните супстанции кои можат да предизвикаат алергиски одговор, се нарекуваат алергени. Како алергени можат да дејствуваат некои видови на храна, лекови, домашна прашина, полен итн.

При доаѓање во контакт со вакви алергени, имунолошкиот систем произведува заштитни молекули наречени антитела (имуноглобулин Е). Овие антитела предизвикуваат одредени клетки да лачат разни хемикалии (вклучително и хистамин) кои, кога влегуваат во крвотокот, достигнуваат до различни органи и предизвикуваат одредени симптоми. Најчесто погодени органи од алергии се очите, носот, грлото, белите дробови, кожата и дигестивниот систем.

 

Видови на алергии

Некои алергии се сезонски (пролет, лето, рана есен) кога концентрацијата на определен полен во воздухот е највисока. Други ги имаме преку целата година, како што се алергии на домашнаа прашина  и животни. Алергиите на храна и лекови се манифестираат секој пат кога некое лице ќе земе соодветни супстанции. Повеќето видови на алергии се доживотни.

Врз основа на алергените, можеме да ги разликуваме следниве видови на предизвикувачки агенси:

 • Грини во домашната прашина (паразити)
 • Полен – житарици, дрвја, треви
 • Храна – кравјо млеко, белка од јајце, риба, овошје, зеленчук, ореви
 • Хемикалии, средства за чистење и козметика
 • Лекови – антибиотици, лекови против болки
 • Убоди од инсекти – пчела, оса и друго.

Поленот е една од најчестите причини за сезонските алергии. Поленот претставува зрна од полен од кои се развиваат од машките гаметофити на семенските растенија. Поленот се шири во воздухот и може да помине значително растојание преку движењето на воздушните струи. Алергијата на полен кај луѓето е позната како треска од сено.

 

Фактори на ризик за развој на алергија

 •  Генетска предиспозиција – ако член на семејство страда од алергија, ризикот е поголем
 • Присуството на астма или други алергиски заболувања го зголемуваат ризикот од треска од сено
 • Во детството, алергиите се почести кај момчињата

Неповолните фактори на животната средина, исто така, влијаат на развојот на алергии:

 • Изложеноста на чад од цигари во текот на првите години од животот предиспонира за развој на алергии.
 • Ретката вентилација во просторијата доведува до акумулација на разни надразнувачки соединенија наречени иританти. Тие ги иритираат мукозните мембрани на дишните патишта и ги прават почувствителни.
 • Влагата во затворен простор е фактор во развојот на алергиски ринитис (воспаление на носната слузница) кај децата и возрасните. Исто така, создава услови за развој на патогени бактерии и мувла.
 • При голем сообраќај, загадувањето на воздухот со разни гасови како што се сулфур диоксид, јаглерод моноксид, фини честички се зголемува воспалението на дишните патишта и го зголемуваат ризикот од алергиска болест во атопични услови.

 

Кои се симптомите?

Симптомите на алергиски реакции може да се движат од благи и мали до крајно загрижувачки. Во некои случаи, алергиите можат да предизвикаат животнозагрозувачка состојба позната како анафилактичен шок (оток во грлото и недостаток на воздух, низок крвен притисок, чешање, осип и оток, гадење со повраќање).

Општо земено, алергиската реакција предизвикува воспаление во телото, што се јавува со различна клиничка слика во зависност од тоа кој систем на телото е засегнат.

Вообичаени симптоми:

 • Чешање на кожата и осип – најчест е коприва и егзема
 • Кивање – честопати продолжува со денови, не секогаш ослободувајќи тајна
 • Течење на носот – слузта во носот е јасна и водена, за разлика од жолтеникавата боја при настинка
 • Затнат нос – поради оток на носната слузница
 • Алергиски конјунктивитис – Чешање на очите и иритација, очните капаци исто така отекуваат и се појавува црвенило.
 • Отежнато дишење и свирење во градите

 

Како се поставува дијагнозата?

Правилниот третман бара правилна дијагноза. Најточна информација може да се даде со вршење тест со крв или на кожа со што се идентификува на која супстанција е алергичен пациентот.

Тестот на кожа вклучува нанесување на мали количини прочистени алергени на кожата (во пределот на раката помеѓу лактот и зглобот) со еден од трите методи:

 • Тест на кожа – по лесно гребење на кожата, тестираниот алерген се акумулира на микро-траумата
 • Тест со убод – капка алерген најпрво се нанесува на кожата, потоа се прободува со цел влез на алергенот.
 • Интрадермален тест – алергенот се инјектира подкожно

По одреден временски период, се појавува присуство или отсуство на реакција на кожата од алергенот.

Крвниот тест ја испитува количината на алергиски антитела IgE (имуноглобулин Е) во крвта.

 

Третман

Наједноставниот, бесплатен и ефикасен “третман” би бил да се избегне контакт со оние алергени со докажана чувствителност. Сепак, во многу случаи тоа е практично невозможно (на пр. со алергија на домашна прашина).

За среќа, постојат лекови за алергија. Понекогаш е потребна комбинирана терапија со неколку лекови. Само лекар може да утврди кој вид на третман е најсоодветен по правилно поставената дијагноза.

 

Неколку совети поврзани со алергијата:

 •  Откријте кога е сезоната на полен и консултирајте се со вашиот лекар
 • Не излегувајте при суви и ветровити денови кога концентрацијата на полен е висока, ретко проветрувајте и избегнувајте одење близу полиња или градини.
 • Редовно менувајте ги филтрите за климатизација и возете во затворени прозорци.
 • Брз туш и промена на облеката помага да се отстрани поленот што се наталожил на облеката, кожата и косата кога сте биле излезени.
 • Изберете ја вистинската правосмукалка – најдобрите за борба против алергија имаат ХЕПА филтер. Ги фаќа најмалите честички од прашина и не дозволува да се вратат во воздухот при чистење.
 • Немојте да ја бришете прашина со сува крпа – ова предизвикува силно распространување на големи и мали честички од прашина во домот.
 • При високо ниво на влажност во домот, купувањето на апсорбери за влага е добро решение
 • Капете ги миленичињата – во спротивно ризикувате акумулација на алергени во миленичето.
 • Користете природна козметика, средства за чистење и детергенти за да ја намалите иритацијата
 • Инхалирајте се за да ги исчистите дишните патишта и да ги исфрлите акумулираните секрети.

Поврзани написи

СЛЕДЕТЕ ГИ НАШИТЕ ТЕКОВНИ ПОНУДИ И ПРОМОЦИИ! ПРЕТПЛАТЕТЕ СЕ ЗА ИЗВЕСТУВАЊА.

Google reCaptcha: Invalid site key.

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

icon-phone-v20800 31 313

Google reCaptcha: Invalid site key.