Zano Inspire + дигитален термометър Zano

Zano Inspire е компресорен тип инхалатор, разработен…

Zano Inspire + дигитален термометър Zano

99,98 лв.

Виж продукта
Quiko ERA

Безконтактен термометър 

Quiko ERA

99,98 лв.

Виж продукта
Stamatin Kids

Имунитет на макс за деца

  • Подсилва…
Stamatin Kids

21,98 лв.

Виж продукта
Zano Inspire

Zano Inspire е компресорен тип инхалатор, разработен…

Zano Inspire

99,98 лв.

Виж продукта

Да сложим край на честото боледуване в детската градина

Често боледуване в детската градина или яслата? Този сценарий е познат на почти всеки родител. Вирусните инфекции при някои малчугани в тази възраст понякога атакуват буквално през седмица. А това изтощава децата и поставя родителите под постоянно напрежение.

Ако и вашият мъник тази есен тръгва на ясла или градина, вероятно вкъщи сте изпълнени с тревога при мисълта дали няма през няколко дни детето да е с температура, хрема и раздразнено гърло. Грижите за често боледуващо малко дете могат да бъдат сериозно изпитание, особено за работещите родители. Към това прибавяме и притеснението дали инфекцията ще отшуми леко или ще ни изненада неприятно с усложнения.

Повече от ясно е, че е важно да вземем предпазни мерки срещу честото боледуване в детската градина. Възможно ли е това? Може ли детето ни да тръгне на градина и вирусите напълно да му се разминат? Как да направим така, че да разредим боледуванията?

Боледуванията са нормален етап от израстването на детето

Колкото и да са неприятни, болестите в периода на яслата и детската градина са част от изграждането на имунитета при децата. В този смисъл няма как да предпазим малкото човече напълно – рано или късно, ще трябва да премине през различни видове вирусни инфекции, за да изгради организмът естествени защитни сили. 

Децата, които не са ходили на ясла, обикновено боледуват по-често в детската градина. По същата логика и най-големите деца в семейството боледуват по-често при първоначалния ежедневен досег с големи групи връстници. Тръгвайки на ясла или на градина, по-малките деца в семейството вече имат донякъде изграден имунитет, защото вероятно са прекарали няколко боледувания покрай батковците и каките си вкъщи.

Tова е причината да ви успокоим, че не бива да изпадате в отчаяние при първите един-два случая на лека температура и сополиво носле. Това не означава, че яслата или детската градина са “опасни” за вашето дете и ще навредят на здравето му. Просто все още непривикналият детски организъм е по-податлив при ежедневния досег с вирусите, които циркулират в групите от по 20 и дори 30 деца в градината. Не забравяйте, че с всяка следваща година би трябвало броят на боледуванията да започне да намалява. 

Какво всъщност се приема за често боледуване?

Обикновено едно малко дете боледува по 6 до 8 пъти годишно от вирусни респираторни инфекции. Това, разбира се, е усреднена стойност и не бива да се тревожите, ако вашето дете боледува и по-често, дори по 10-12 пъти на година. Това се приема за обичайно, особено във възрастта на две и три-годишните, които тепърва тръгват на ясла или градина. 

С постепенното укрепване на детския организъм и изграждането на имунитет, ще забележите с облекчение, че вече неразположенията не са толкова чести. Обикновено в училищна възраст по-сериозните вирусни преболедувания са около 2-3 пъти в годината. 

Боледуването в детската градина не бива да се пренебрегва

След като ви успокоихме, редно е да кажем и че все пак не бива да подминавате симптомите на вирусна инфекция при вашите малки деца. 

Да, тази фаза е нормална, но е важно при проявата на първите симптоми да осигурите на малкия пациент покой в домашна обстановка и да следите състоянието му. Обикновено вирусните инфекции при децата отшумяват за няколко дни и личните лекари изписват единствено симптоматично лечение, за да облекчат течащия нос, кашлицата и температурата. Не оставяйте обаче детето с хрема или отпадналост в детската градина. Там не само ще зарази останалите деца, но и рискувате симптомите му да се задълбочат, а периодът на възстановяване да се удължи чувствително. 

При децата с температура например лесно може да се стигне до дехидратация. А хремавите нослета имат нужда от подходяща терапия за втечняване на секрета и издухване, иначе той се задържа в носоглътката, стича се към гърлото и води до влошаване на възпалителния процес.

Затова колкото и неприятно да е през няколко дни или седмици да тичате спешно към градината, за да вземете болното дете, недейте да отлагате в тези моменти. Добре е още преди да пуснете малчугана на ясла или градина за пръв път да сте се организирали така, че да можете да реагирате. Мобилизирайте за помощ бабите или говорете с колегите и шефовете временно да преминете на по-гъвкав работен режим. Така ще сте подготвени да преминете с минимум стрес за вас и за детето през неизбежния период на честото боледуване.   

Как да предпазим детето от вирусните инфекции 

Въпреки че няма как напълно да изключим боледуванията в детската градина, можем да помогнем на детския организъм да укрепне по-бързо. С правилната хигиена на живот и създаването на добри навици е напълно възможно малчо да е по-рядко на легло вкъщи! 

На първо място – научете детето да мие често ръчичките си. Пипането предмети, по които са полепнали вирусни частици е един от най-честите причинители на инфекции. Затова още от малки децата трябва да свикват да мият ръцете си често с топла вода и сапун, като всеки път търкат около 15 секунди. 

На детето ви също така му трябват достатъчно сън, дневна светлина и разходки. Застояването в затворени помещения и дългите часове, прекарвани пред телевизора с нищо няма да помогнат за изграждането на имунитет. Заменете ги с игри в парка, а защо не и с подходящ за възрастта и интересите на детето спорт. (1) Смята се, че малкото дете има нужда от час – час и половина активни игри или спорт на ден, за да може кръвта да циркулира активно в тялото, мускулите да укрепват, сърцето и белите дробове да се развиват нормално и да бъдат здрави. А един от най-благотворните начини за това е плуването, което не само ангажира мускулите без да причинява прекомерно натоварване, но и успокоява децата психически и им помага да спят по-добре.   

Говорейки за съня, малките деца се нуждаят от 12 до 16 часа сън всяка нощ, за да функционира тяхната имунна защита нормално. Към това задължително добавяме и здравословния модел на хранене. Препоръчва се приемът на пет порции плодове и зеленчуци на ден, както и на достатъчно чист протеин и на пълнозърнести храни. Естествено, че можете да поглезите детето с нещо сладко като шоколад или сладолед, но те не бива да се превръщат в ежедневен навик. (2)

За по-бързо възстановяване на болното дете

Вече споделихме, че при симптоми на вирусна инфекция първо трябва детето да се прибере у дома, където да може да си почива на спокойствие. 

Ако няма апетит, не го насилвайте да яде. Храната трябва да бъде лека и да се усвоява лесно от организма, като чудесни за целта са плодовете, супите и бульоните. Давайте често на детето вода или чай, особено ако има температура, повръщане или разстроен стомах – така ще избегнете дехидратацията. Кратките разходки на чист въздух са чудесен начин да ободрите детето, особено ако не се чувства силно отпаднало. Те помагат много и при обилна и мъчителна хрема, а в тези случаи е от голяма полза да имате у дома инхалатор. Освен че е лесен за използване, инхалаторът ще помогне за втечняване на носния секрет и по бърз и безвреден начин ще помогне на детето да диша по-бързо. Недостатък при някои модели е, че са шумни и това може да уплаши детето и то категорично да откаже да го използва, затова изберете инхалатор с тих режим на работа – много по-приятен за използване, особено при най-малките на възраст 2+.  

Източници

1 – https://www.texaschildrens.org/blog/can-exercise-boost-immune-function-children 

2 – https://www.health.harvard.edu/blog/boosting-your-childs-immune-system-202110122614 

Свързани статии

СЛЕДИ АКТУАЛНИТЕ НИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ПРОМОЦИИ! АБОНИРАЙ СЕ ЗА ИЗВЕСТИЯ.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.