Инхалатори –Видове, Ползи и Употреба

В днешно време се наблюдава значително зачестяване на заболяванията на дихателната система.

Все по-често се поставят диагнози като астма, сенна хрема, остър и хроничен бронхит, пневмония и други. Една основна причина за това зачестяване е замърсеният въздух. Роля за развитието на такива болестни състояния имат и генетичните фактори, както и алергиите.

Подходящият и съвременен метод в борбата с дихателните заболявания е инхалацията.  Инхалацията е директно вдишване на пари и лекарства под формата на аерозол с лечебна цел. Уредът, посредством който се извършва тази процедура в домашни или болнични условия, се нарича инхалатор. С негова помощ течните лекарства се превръщат във фини аерозолни частици, които попадат в белите дробове посредством специална маска или мундщук и там извършват своето лечебно действие.

 

Какво е представляват инхалаторите?

Инхалаторът е уред, който трансформира лекарствата от течна форма във фини аерозолни частици (пара), като така се създава възможност да бъдат вдишани от белите дробове. Преобразуваните частици се пренасят през тръба, която е прикрепена към лицева маска или мундщук.

Съществуват настолни модели инхалатори, които се захранват чрез включване в електрически контакт  у дома и преносими модели, които се захранват с батерии.

 Инхалаторите са изключително удобен уред.. единственото, което се изисква от нас е да поставим маската върху носа и устата и да вдишаме лекарството. Времето, което се изисква за да могат частиците на лекарството да попаднат в белите дробове е 5 до 10 минути.

 В момента на пазара съществуват различни видове небулайзери, но колкото по- лек и безшумен е един небулайзър, толкова по- търсен е на пазара.

 

Видове инхалатори

Има няколко основни вида инхалатори:

Ултразвукови инхалатори – Те  превръщат лекарствения разтвор в аерозол посредством ултразвукови вълни. Тихи са и са подходящи за използване от деца. Недостатък на тези устройва е, че ултразвуковите вълни влияят на някои от медикаментите и по този начин се намалява ефективността на терапията. Друг недостатък, свързан с този вид инхалатори е, че може да има висок остатъчен обем. 

Меш ( Mesh) инхалатори – Известни са още като мембранни инхалатори и се считат за високо технологични. Работата им се основава на мембрана с множество миниатюрни отвори, която посредством високочестотни вибрации преобразува лекарствения разтвор в аеорозол. Сред основните предимства на меш инхалаторите са, че имат икономичен разход на медикамент, компактни са и са удобни за пренос. Недостатък е високата ценова категория, в която попада.

Компресорни инхалатори (небулайзери)- При тях с помощта на компресор лекарствения разтвор се разпрашава, а частиците достигат дихателната система чрез въздушна струя. Предимствата им са, че може да използва всички видове лекарства за респираторна терапия и се предлагат в повечето аптеки. Недостатък е, че обикновено компресионните инхалатори са  по-големи и шумни, с малки изключения.

 

Защо да използваме инхалатор?

Инхалаторите са особено добри за инхалации при бебета и малки деца. В тази възраст респираторните заболявания са особено чести.  

Терапията с инхалатор се нарича още аерозолно лечение. Лекарствените вещества, които използваме,  варират от обикновен физиологичен разтвор до лекарства за контрол на астма и възпалителни заболявания на дихателните пътища.

 

Как да използваме компресорен инхалатор (небулайзер) ? 

 • Преди да започнем инхалация, трябва да сме сигурни, че са налични всичките му части :
 • Компресор за въздух (уред)
 • Компресионна тръба
 • Инхалационна чашка
 • Маска или мундщук
 • Медикаменти (или флакони с единична доза или мерителни пособия)

 

След това се изпълняват следните стъпки:

 • Поставяме небулайзера върху равна, здрава повърхност и  го включваме в контакт.
 • Поставяме лекарства в инхалационна чашка, като измерваме необходимото ни количество.
 • Сглобяваме инхалационната чашка с маската или мундщука.
 • Свързваме тръбата, както към аерозолния компресор, така и с инхалационната чашка.
 • Включваме компресора от копчето, за да се уверим, че работи правилно. Пара ще започне да излиза от задната страна на тръбата. След това сядаме изправени на удобен стол, а ако правим инхалация на дете, е хубаво да го поставим в скута си. Поставяме маската добре да прилепне върху лицето и носа и правим  дълбоки вдишвания. Ако е възможно, е хубаво да задържим дъха за 2 -3 секунди, преди да издишаме. По този начин лекарството попада по-добре в дихателните пътища. Продължаваме така около 10 минути, докато шумът от разпрашаване спре.
 • Разклатете чашката, ако лекарството се задържа по стените й.
 • Преди всяко използване на ново лекарство се консултирайте с Вашия лекар, който ще ви назначи вида, броя и продължителността на инхалациите. Не си назначавайте инхалации сами.

 

Как да се грижа за моя инхалатор?

Важно е да почистите и дезинфекцирате инхалатора и всичките му части всеки път след употреба, за да предотвратите инфекция. Почистете го на място, далече от дим, прах и отворени прозорци.

Инструкции за почистване на инхалатора:

 • След всяко лечение изплакнете старателно маската (или мундщука), тръбата и инхалационната чашка с топла вода, изтръскайте ги и ги оставете да изсъхнат.
 • Преди да я приберете, трябва да се уверите, че е частите са напълно сухи.
 • Прибирате старателно всички компоненти в чантичката
 • Съхранявайте лекарствата на хладно и сухо място. Някои трябва да се съхраняват в хладилник, а други трябва да се съхраняват на светло. Проверявайте ги често. Ако са променили цвета си или са образували кристали, изхвърлете ги и ги заменете.
Свързани статии

СЛЕДИ АКТУАЛНИТЕ НИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ПРОМОЦИИ! АБОНИРАЙ СЕ ЗА ИЗВЕСТИЯ.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.