Суперхрани за астма

Астмата е често срещано възпаление на белите дробове. Характеризира се със стеснение на дихателните пътища. Въпреки че астмата не може да бъде напълно излекувана, обикновено симптомите могат да се подобрят с помощта на правилните инхалатори, пулверизатори, перорални лекарства и поддържане на здравословен начин на живот. Препоръчително е да наблюдавате хранителния си режим и да консумирате храни, които могат да спомогнат за намаляването на астматични симптоми. Това ще спомогне и за поддържане на задравословно тегло.

Ето някои „суперхрани“, които се борят с астматичните симптоми:

Магнезий

Проучванията показват, че хората с нисък кислороден поток също имат ниски нива на магнезий. Магнезиевият сулфат се използва при лечение на астма. Установено е, че отпуска мускулите на бронхите и разширява дихателните пътища, позволявайки повече въздух да навлиза в белите дробове. Това може да облекчи астматичен пристъп. Магнезий може да бъде намерен в много храни – бадеми, кашу, спанак, тъмен шоколад, сьомга, ленено семе, едамаме, варена киноа и много други.

Витамин D

Като начало, храни, богати на витамин D, като мляко, яйца и сьомга, са силно препоръчителни за хората с астма. Проучваният показват, че ниските нива на витамин D могат да увеличат астматичните пристъпи.

Витамин А

Друг витамин, който помага, е витамин А. Този витамин се съдържа в храни, богати на бета каротин като моркови, сладки картофи, пъпеши и листни зеленчуци като маруля, спанак, къдраво зеле и др. Той може да намали възпалението на белите дробове и е полезен за вашата имунна система .

Ябълки

Една ябълка на ден „държи астмата далеч“! Проучвания показват, че ябълките повишават белодробната функция и намаляват риска от астма. Тъй като съдържат високи нива на флавоноиди, ябълките са суперхрана за хора с астма.

Банани

Бананите не са любима храна само на маймуните. Съдържанието на антиоксидант и калий в плода, може да намали хриповете и да подобри белодробната функция.

Авокадо

Последно, но не на последно място – авокадо. Те се считат за поредната суперхрана за астматиците. Авокадото има противовъзпалителен ефект, който предотвратява бронхиалното възпаление (много често срещан симптом на астма,) и също така е добър източник на мастни киселини. Преди всичко те са изключително вкусни и здравословни!

Храни, които трябва да избягвате, ако имате астма:

  • Сушени плодове – съдържта сулфити, които могат да предизвикат пристъпи на астма при някои хора
  • Вино и бира – съдържат сулфити
  • Пресни и замразени скариди – съдържат сулфити
Свързани статии

СЛЕДИ АКТУАЛНИТЕ НИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ПРОМОЦИИ! АБОНИРАЙ СЕ ЗА ИЗВЕСТИЯ.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.