Дихателни практики за възрастни

 

Дишането е най-безценният спътник на живота. Без него, буквално, няма живот. Затова дишаме несъзнателно, постоянно, и за да бъдем терминологично точни: между 12 и 18 вдишвания в минута. Дишането отразява и нашите емоции, може да бъде забързано и учестено (когато сме ядосани) или забавено (когато сме спокойни). Дишането е свързано както с тялото ни, така и с ума ни. Но знаете ли как да дишате правилно? Ако се научите да контролирате дишането си, ще се чувствате по-добре и ще имате възможност да се справяте със стреса и умората. Това може да се постигне чрез извършване на дихателни практики – лесно и удобно, вкъщи, докато пътувате в автобуса или четете книга. Прочетете по-надолу статията, за да научите няколко полезни техники на дихателни практики.

 

Кои са ползите от дихателните практики?

 

Основният ефект на дихателните практики е да наситят кръвта ни, а съответно и тъканите ни, с кислород. Те се свързват с подобряване на общия кръвоток и лимфоток, както и с укрепване на имунната система . Най-важно за тях е, че оказват благоприятен ефект върху настроението, тонизират тялото и могат да ни бъдат на помощ при стресови ситуации. Подпомогнат и основната терапия на заболявания на белодробната система (например при аерозолни терапии с инхалатор), ухото, гърлото и носа, както и някои заболявания на ендокринната, нервната и сърдечно-съдовата система. Дихателните техники също така са тясно свързани с практикуването на йога, както и с рехабилитацията или лечебната физкултура.

Не забравяйте, че дихателните практики не се препоръчват при някои заболявания като остри инфекции на дихателната система, при нарушено общо състояние, фебрилитет или хипертонична криза.

 

Видове дихателни упражнения:

 

Според видовете дишане, те могат да се разделят на:

 • гръдни (горни) – разширяване и свиване на гръдния кош съответно при вдишване и издишване
 • коремни (диафрагмални) – когато се стремим при дихателните движения ребрата да останат неподвижни, докато коремът е този, който участва активно в движенията
 • комбинирани – стремим се да редуваме горните два вида

Според положението, в което се извършват:

 • в изправено положение
 • в седнало положение
 • в легнало положение

Според начина им на изпълнение:

 • статично – изпълняват се в неподвижно състояние
 • динамично – изпълняват се заедно с други движения
 • дренажни – когато посредством движенията се стремим да отстраним храчките

 

 

Шест полезни дихателни техники:

 

 1. Техниката на равномерното дишане – заемете удобна за вас позиция. Вдишайте и издишайте през носа. Бройте секундите или си намислете една и съща фраза, която да се повтаряте между дихателните движения, за да сте сигурни, че продължителността на фазите е еднаква. Извършвайте упражнението за около 5 минути.

 

 1. Легнете по гръб на земята. Поставете ръцете си на гърдите, като пръстите ви се докосват леко. Вдишайте дълбоко, като разстоянието между пръстите се увеличава в процеса на вдишване. Спрете за 3-4 секунди и след това издишвайте, докато пръстите ви отново се докоснат. Повторете упражнението 10 пъти.

 

 1. Дълбоко дишане – особено полезни при задух и състояния на стрес. Докато седите или сте изправени, изпънете назад лактите си, за да позволите на гърдите ви да се разширят максимално. Вдишайте дълбоко през носа и задръжте въздуха си като борите до 5. Бавно издишайте.

 

 1. Краката са разтворени на ширината на раменете и докато вдишваме се навеждаме надолу. Ръцете трябва да се отпуснати и да висят надолу, като не е задължително да докосваме пода с ръце. След максимално вдишване се задръжте в положението няколко секунди. Издишайте, докато връщате тялото си в изходна позиция.

 

 1. В изправено положение сте, а ръцете падат свободно надолу. При вдишване обърнете главата си настрани, а при издишване я върнете в изходно положение. Завъртете я на другата страна и отново вдишайте, като така повтаряте процедурата.

 

 1. Този метод се нарича маршируване на място. Можете да го извършвате като седите на стол или стоите прави. Вдишайте на първата крачка и издишайте на втората.

 

Подберете тези техники, които най-много ви допадат и забелязвате, че имат някакъв ефект върху вас. Можете да ги извършвате с цел допълване на лекарствената терапия или просто за тонизиране на тялото. Едно е сигурно – редовното им практикуване ще подобри начина Ви на живот. Натиснете тук, ако искате да разберете повече и за дихателните техники при децата.

Свързани статии

СЛЕДИ АКТУАЛНИТЕ НИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ПРОМОЦИИ! АБОНИРАЙ СЕ ЗА ИЗВЕСТИЯ.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.