7 навика за по-лесно дишане и здрави бели дробове

Не е нужно да страдате от респираторно заболяване или да имате осезаем проблем с дишане, за да се погрижите качествено за себе си. Става дума за ефективна превенция и старателни прояви към собственото ви здраве, които показват неминуем ефект. Много от нас са изложени на вредни среди на работа или начин на живот, който оказва не особено добро въздействие върху здравословното състояние и по-точно дихателните пътища и белите дробове.

С цел добра превенция, можете да поставите ново начало и да промените поне малко ежедневието си и с малки стъпки бихте могли да усетите качествена разлика в дишането.

Това е едно изначално и важно нещо, нужно за всеки организъм, ваше право, а защо не и задължение.

С развитието на медицината се използват и редица практики, за които не са нужни медикаменти. Те касаят просто ефективни методи, които да пазят състоянието на белите дробове.

Най-добрите навици за здрави дихателни пътища

  1. Спрете пушенето

В случай, че вече сте се поддали на този вреден навик, то добра идея е да намалите или да спрете изцяло цигарите. Едва ли могат да бъдат изброени всички изследвания, които доказват вредата от цигарите и влиянието, което имат върху дихателните пътища. В случай че имате проблем с това, можете да потърсите помощ при специалист, който да ви запознае с някои методи за отказване на тютюнопушенето.

Не забравяйте, че можете да бъдете и косвен пушач в случаите, при които всички около вас пушат. Ако имате белодробни заболявания и проблеми, цигарата е последното нещо, към което трябва да посягате.

  1. Осигурявайте си свеж въздух

Както храната, така и качеството на въздуха е много важно за човешкото тяло. Опитвайте се да избегнете среди, в които е твърде задушно, твърде влажно и некомфортно за дишане. В случай че работите в тясно или постоянно затворено пространство и нямате достъп до достатъчно количество свеж въздух, излизайте по-често навън.

Стойте настрана от среда с прах, изпарения или други места, за които знаете, че не са особено благоприятни. В същото време, ако живеете в голям град и знаете, че нивата на замърсяване са по-високи в даден ден, избягвайте дългите и незадължителни разходки.

  1. Спортувайте за качествено дишане

Няма как да бъде казано по-ясно. Спортът е едно от нещата, които помагат много. Особено когато искаме да поддържаме не само добра фигура, но и да предоставим грижа за белите си дробове. Всеки може би е изпитвал трудност да диша, когато се налага да потича или тренира във фитнес залата. Колкото по-рядко спортуваме, толкова по-малко подготвени са белите дробове за справянето с различни ситуации на усилие и издръжливост.

Редовният спорт може да промени това осезаемо. Той изгражда и заздравява мускулатурата, която помага при дишането, а изборът на правилни упражнения би могъл да доведе до перфектни резултати.

  1. Хранете се здравословно

Една добра диета би подействала доста положително на начина, по който дишате и качеството на този процес. Идеята – добре балансираната храна дава енергия за активно ежедневие и спорт, които от своя страна подпомагат и дихателните органи.

  1. Внимавайте за теглото си

Важно е да се стремите да поддържате правилното за Вас тегло. Прекалено много килограми биха могли да утежнят процеса на дишане. Ето защо, ако това е така, можете да се обърнете към специалист, който да ви даде възможно най-добрите съвети за Вашия организъм.

  1. Спете достатъчно време

Недоспиването влияе на цялото тяло, включително разбира се и на дихателните пътища. Важно е да „програмирате“ тялото си, като се стремите да си лягате по едно и също време. Сънят е здраве. За да успокоявате тялото и съзнанието, можете да си създадете приятна вечерна традиция, която знаете, че ви релаксира преди сън. Погрижете се също така да има достъп на свеж въздух с спалнята.

  1. Избягвайте химически вещества

Става дума за това да опитате да намалите употребата на много парфюми или силно ароматизирани изкуствени продукти. Почистването на дома с твърде силни химически препарати също би могло да доведе до дихателни проблеми.

 

Свързани статии

СЛЕДИ АКТУАЛНИТЕ НИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ПРОМОЦИИ! АБОНИРАЙ СЕ ЗА ИЗВЕСТИЯ.

Google reCaptcha: Invalid site key.

Google reCaptcha: Invalid site key.