Zano Inspire

Zano Inspire е компресорен тип инхалатор, разработен…

Zano Inspire

99,98 лв.

Виж продукта
Zano + Азбучни карти за игра

Zano Inspire е компресорен тип инхалатор, разработен…

Zano + Азбучни карти за игра

99,98 лв.

Виж продукта
Stamatin

Защита на макс

Stamatin

19,90 лв.

Виж продукта

Инхалации в домашни условия: Ръководство за използване на инхалатор  

За хората с респираторни заболявания инхалаторът е ценен помощник, който улеснява дишането, успокоява възпаленията и доставя лекарствата по-ефективно директно там, където има нужда. 

Инхалаторите помагат много на пациенти с хронични заболявания като астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), хронична пневмония, кистозна фиброза и други. Някои видове инхалатори обаче могат да донесат облекчение при кашлица или обикновена хрема, включително и при най-малките пациенти. Затова във все повече домашни аптечки хората предпочитат да разполагат с инхалатор, който да използват при нужда в случай на вирусна инфекция, която засяга дихателните пътища – както при възрастни, така и при деца. 

Използването на компресорен инхалатор е ефективно, сравнително лесно и на практика без странични ефекти, когато се извършва правилно, спазвайки инструкциите на уреда и насоките на лекаря ви. Това го прави важно помощно средство за пациентите с белодробни заболявания или други проблеми на дихателните пътища, пред които е поставен съвременния човек и чийто брой по целия свят в последните години непрекъснато се увеличава (1). 

Какви са различните видове инхалатори? 

 • Дозираните инхалатори, както подсказва името са подходящи за предварително фиксирана доза лекарства.  
 • Прахообразните инхалатори доставят лекарства под формата на прах.  
 • При компресорните инхалатори лекарството се доставя ввъв вид на течност, която се вдишва с помощта на маска. 

Как да използваме инхалатор в домашни условия? 

Подготовка: 

 • Ако имате дозиран инхалатор, първо трябва да свалите капачката и да разклатите инхалатора добре.  
 • При прахообразния инхалатор, в него се поставя капсула с лекарство, която трябва да извадите от блистера.  
 • Компресорният инхалатор трябва първо да свържете с компресора. Според предписанието на лекаря ви, след това трябва да поставите в резервоара на инхалатора лекарството си или просто физиологичен разтвор. След това поставете маската на лицето си.

Инхалация: 

 • Ако използвате дозиран инхалатор, захапете леко накрайника и затворете устните си около него. Натиснете бутона за освобождаване на дозата лекарство и вдишайте бавно и дълбоко, като се опитвате след вдишване да задържите дъха си около 10 секунди. 
 • Прахообразният инхалатор също има накрайник, който трябва да захапете леко и да затворите устните си плътно около него. Вдишайте бавно и дълбоко, докато чуете щракване. Задръжте дъха си около 10 секунди, ако е възможно, след което издишайте бавно. 
 • При компресорния инхалатор също вдишвайте бавно и дълбоко, като преди това сте поставили плътно маската на лицето си. 

Почистване на уреда: 

След използване, накрайникът на дозирания инхалатор се изплаква с топла вода и сапун и се подсушава с чиста кърпа. Накрайникът на прахообразния инхалатор се забърсва с чиста кърпа.  

Копресорният инхалтор първо се разглобява, след което е нужно да измиете отделните части с топла вода и сапун и да ги подсушите. 

Какви медикаменти и разтвори можем да използваме с инхалатора? 

Инхалаторите могат да се използват за дозиране на различни видове лекарства, предписани от личния ви лекар или от личния лекар на детето.

Често използвани медикаменти са: 

 • Кортикостероиди – целта им е да намалят възпалението и отока в дихателните пътища; 
 • Бронходилататори – друг тип лекарства, който също улесняват дишането, само че чрез разширяване на дихателните пътища; 
 • Антибиотици – използват се локално за лечение на бактериални инфекции. Както и останалите видове медикаменти, които споменахме до тук, антибиотиците се използват единствено по лекарско предписание. Независимо дали имате предишен опит с използването им, не се изкушавайте да си самоназначавате последващи лечебни курсове с антибиотик. 
 • Физиологичен разтвор – използва се за овлажняване и успокояване на дихателните пътища, както и за разреждане на използваните лекарства. 

При какви състояния можем да използваме инхалатор?

Инхалаторите могат да се използват при всякакви състояния, които засягат дихателните пътища и белите дробове. При пациенти, които страдат от астма, доманият инхалатор е неизменна част от контрола и лечението на болестта. Препоръчват се още на хора с бронхит, бронхиолит, генетичното заболяване кистозна фиброза, пневмония и други заболявания на дихателната система. При наличие на бактериална инфекция, могат да се използват много ефективно за внасяне на антибиотик директно в белите дробове. Използват се и при остри респираторни вирусни инфекции. 

Инхалаторът е много добро помощно средство и при ларингит, тъй като овлажнява и успокоява дихателните пътища. 

При избора на инхалатор, най-важна е препоръката на вашия лекар. Компресорните инхалатори са най-достъпни, като основният им недостатък е шумът при използване. Той плаши много от по-малките деца и може да направи лечението невъзможно. За щастие, можете да изберете инхалатор като Zano Inspire – освен компактен, той е и тих и това го прави отлично решение за не само за най-малките пациенти, но и за всички възрасти. 

Източници:

1 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9448269/ 

Свързани статии

СЛЕДИ АКТУАЛНИТЕ НИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ПРОМОЦИИ! АБОНИРАЙ СЕ ЗА ИЗВЕСТИЯ.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.