Астмата и хранителните диети

Независимо дали използвате специални медикаменти, инхалатор или други помощни средства, за да се справяте със симптомите на астмата, винаги е добре да поддържате определен начин на живот. Той трябва едновременно да щади тялото от нежелани натоварвания от всяко естество и да му предоставя нужната енергия и сила, за да бъде то здраво.

Да, лекарствата и използването на инхалатори и небулайзери са сред задължителните методи. Но има и други начини да поддържате добро здраве и самочувствие. Правилното хранене е сред тях.

Фактите

Хранителната и щадяща диета е полезна за всеки. Това важи и за хората, страдащи от астма. За съжаление, на този етап не е известно дали има хранителен продукт, който да облекчава симптомите на заболяването. Въпреки това, различни наблюдения свидетелстват, че има храни, които е възможно да намаляват проявите и водят до по-малко хрипове и по-леко астматично състояние.

Да се направи категоричен извод за ползата от диетите в такъв случай е трудно, тъй като е ясно, че хранителните вещества са доста по-сложни съставки от хранителните добавки.

Антиоксидантите и астмата

Дали употребата на повече антиоксиданти ще помогне? Това се питат много хора. Витамини А, С, Е, както е селенът са антиоксиданти. Те помагат за намаляване на увреждането на тъканите и възпалението на дихателните пътища. Също така подкрепят и имунната система и нейната нормална функция.

Източници на антиоксиданти:

  • Витамин А – намираме го в портокалите и други подобни жълто-оранжеви плодове, зеленчуците, млякото, черния дроб и яйцата;
  • Витамин С – среща се в големи количества в плодовете и зеленчуците;
  • Витамин Е – има го в ядките, семената, зелените зеленчуци и растителните мазнини;
  • Селен – съдържа се в месото, рибата, яйцата, бразилските орехи, бобовите и зърнени храни.

Хората с астма тенденциозно имат ниски нива на антиоксиданти в кръвта. Именно те са свързани с по-слаба функция на белите дробове при възрастните. Те също така крият и риск от астма не само при хората в зряла възраст и децата. За съжаление всяко изследване има своите ограничения и поради тази причина описаните по-горе резултати не са напълно категорични.

Омега-3 мастни киселини. Помагат ли при астма?

Факт е – тези вещества имат противовъзпалителен ефект. А астмата е на практика състояние на възпаление. Следователно, теоретично, колкото повече омега-3 мастни киселини приемате, толкова по-полезно е това срещу симптомите на астма. Продукти, богати на веществото са рибата (прясна риба тон, херинга, скумрия, пъстърва, сьомга), масло от рапица, соево масло, орехи, ленено семе и др.

Както и преди, резултатите от изследванията не са стопроцентово категорични за ефикасността на тези продукти в намаляването на симптомите на астма, макар и някои от проучванията да показват както положителен, така и отрицателен ефект.

Витамин D

Ниското ниво на витамини в тялото се свързва с пътя към чувствителност на дихателните пътища, по-слаба функция на белите дробове, астма пристъпи. Според една теория, витамин D помага на вдишваните кортикостероиди да действат по-ефективно. Според други, ниските нива на витамина пък водят до увеличаване на възпалителните процеси. Тялото ни има функцията само да произвежда витамин D, когато кожата е изложена на слънце. В крайна сметка, редица проведени изследвания не доказват категорично дали витамин D помага при астма.

Теглото и астмата

Може ли намаляването на телесното тегло да облекчи пристъпите на астма? Различни проучвания намират връзка между наднорменото тегло и заболяването. Излишните килограми променят имунната система, възпалителните сигнали в тялото и начина, по който белите дробове функционират. Според подобно проучване, дори с 5% намалено, теглото оказва влияние на контрола върху астмата.

Има ли храни, които да влошат астмата

Алергените, съдържащи се в някои храни, рядко се оказват причинители на астматични атаки. На практика няма изрична забрана за продукти с тази цел. Има случаи при които лица със заболяването реагират на сулфитите, поставяни като консервант във виното и някои храни.

Независимо какво считаме за правилно, на първо място е важно да се консултираме с лекаря си, който би ни дал най-ефективния съвет, относно предприемането на хранителна диета, в случай на астма.

Свързани статии

СЛЕДИ АКТУАЛНИТЕ НИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ПРОМОЦИИ! АБОНИРАЙ СЕ ЗА ИЗВЕСТИЯ.

Google reCaptcha: Invalid site key.

Google reCaptcha: Invalid site key.