Zano Inspire

Zano Inspire është një aparat nebulizer me…

Zano InspireShihni produktin

Тë ju japim fund sëmundjeve të shpeshta në kopsht 

Sëmundjet e shpeshta në kopsht apo çerdhe janë një skenar i zakonshëm, i njohur për pothuajse çdo prind. Infeksionet virale shpesh sulmojnë fëmijët e vegjël, ndonjëherë praktikisht çdo javë. Kjo mund të jetë rraskapitëse për fëmijët dhe t’i vë prindërit nën stres të vazhdueshëm.  

Nëse i vogli juaj po fillon çerdhen ose kopshtin e fëmijëve këtë vjeshtë, ndoshta jeni të mbushur me ankth nga mendimi se brenda pak ditësh fëmija juaj mund të ketë temperaturë, rrjedhje hundësh dhe dhimbje fyti. Kujdesi për një fëmijë që sëmuret shpesh mund të jetë një sfidë e rëndësishme, veçanërisht për prindërit që punojnë. Për më tepër, ekziston shqetësimi nëse infeksioni do të largohet lehtë apo do të na befasojë me komplikime. 

Është e qartë se marrja e masave paraprake kundër sëmundjeve të shpeshta në kopshtin e fëmijëve është thelbësore. A është e mundur? A mund të fillojë fëmija ynë kopshtin dhe të shmangë plotësisht viruset? Si mund të reduktojmë frekuencën e sëmundjeve? 

Sëmundjet janë një pjesë normale e zhvillimit të një fëmije 

Sado të pakëndshme që mund të jenë, sëmundjet gjatë viteve të çerdhes dhe kopshtit janë pjesë e zhvillimit të sistemit imunitar të fëmijës. Në këtë kuptim, është e pamundur të mbrosh plotësisht një fëmijë të vogël. Herët a vonë, ata do të duhet të kalojnë nëpër infeksione të ndryshme virale për të ndërtuar mbrojtjen natyrale të trupit të tyre. 

Fëmijët që nuk kanë shkuar në çerdhe ose kopsht zakonisht sëmuren më shpesh kur takojnë grupe të mëdha bashkëmoshatarësh. Me fillimin e çerdhes ose kopshtit, vëllezërit e motrat më të vegjël në familje tashmë kanë krijuar njëfarë imuniteti, sepse ata kanë të ngjarë të kenë kaluar disa sëmundje për shkak të vëllezërve e motrave të tyre më të mëdhenj dhe kontakteve shtëpiake. 

Kjo është arsyeja për t’ju siguruar që nuk duhet të dëshpëroheni në një ose dy rastet e para të temperaturës së lehtë dhe rrjedhjes së hundës. Kjo nuk do të thotë që çerdhet apo kopshtet janë “të rrezikshme” për fëmijën tuaj dhe do të dëmtojnë shëndetin e tyre. Thjesht trupi i fëmijës ende të pamësuar është më i ndjeshëm ndaj kontaktit të përditshëm me viruset që qarkullojnë në grupe me 20 apo edhe 30 fëmijë në kopsht. Mos harroni se çdo vit që kalon, numri i sëmundjeve duhet të fillojë të ulet. 

Çfarë konsiderohet vërtetë si sëmundje e shpeshtë? 

Zakonisht, një fëmijë i vogël sëmuret nga infeksionet virale të frymëmarrjes rreth 6 deri në 8 herë në vit. Kjo është, sigurisht, një vlerë mesatare dhe nuk duhet të shqetësoheni nëse fëmija juaj sëmuret më shpesh, madje rreth 10-12 herë në vit. Kjo konsiderohet normale, veçanërisht për fëmijët dy dhe tre vjeç që sapo kanë filluar çerdhen ose kopshtin e fëmijëve. 

Ndërsa trupi i fëmijës forcohet gradualisht dhe imuniteti ndërtohet, do të vini re me lehtësi se sëmundjet bëhen më të rralla. Në mënyrë tipike, te fëmijët e moshës shkollore, sëmundjet virale më serioze ndodhin rreth 2-3 herë në vit. 

Sëmundja në kopsht nuk duhet neglizhuar

Pasi ju kemi qetësuar, është e rëndësishme të theksojmë se megjithatë nuk duhet të neglizhoni simptomat e infeksionit viral tek fëmijët tuaj. 

Po, kjo fazë është normale, por kur shfaqen simptomat e para, është thelbësore t’i sigurohet pacientit të vogël pushim në një mjedis shtëpie dhe të monitorohet gjendja e tij. Infeksionet virale te fëmijët zakonisht zhduken brenda pak ditësh dhe mjekët shpesh përshkruajnë vetëm trajtim simptomatik për të lehtësuar rrjedhjen e hundës, kollën dhe temperaturën. Megjithatë, nuk duhet ta lini fëmijën tuaj me rrjedhje hundësh apo sëmundje në kopsht. Atje, ata mund të infektojnë fëmijë të tjerë dhe ju rrezikoni të përkeqësoni simptomat e tyre, duke zgjatur ndjeshëm periudhën e rikuperimit. 

Fëmijët me temperaturë, për shembull, mund të dehidratohen lehtësisht. Rrjedhja e hundëve kërkon terapi të përshtatshme për të lëngëzuar sekrecionet dhe për të nxitur heqjen e tyre; përndryshe, ato mund të grumbullohen në fyt, duke çuar në përkeqësimin e procesit inflamator. 

Pra, sado e pakëndshme të jetë nxitimi në kopsht për të marrë fëmijën tuaj të sëmurë për disa ditë apo javë, mos vononi në këto momente. Është mirë që të organizoheni përpara se ta dërgoni fëmijën tuaj në çerdhe ose kopsht për herë të parë në mënyrë që të mund të reagoni. Mobilizoni ndihmën nga gjyshërit ose bisedoni me kolegët dhe shefat për miratimin e përkohshëm të një orari më fleksibël të punës. Në këtë mënyrë, ju do të jeni të përgatitur për të lundruar periudhën e sëmundjeve të shpeshta me stres minimal për ju dhe fëmijën tuaj. 

Si të mbrojmë fëmijën nga infeksionet virale

Ndërsa është e pamundur të parandalohen plotësisht sëmundjet në çerdhe, ka mënyra për të ndihmuar në forcimin e sistemit imunitar të fëmijës suaj. Duke ndjekur praktikat e duhura të higjienës dhe duke futur zakone të mira, ju mund të zvogëloni frekuencën e sëmundjes së fëmijës suaj. 

Higjiena e duarve: Mësoni fëmijën tuaj të lajë duart rregullisht. Prekja e objekteve të kontaminuara me grimca virale është një mënyrë e zakonshme për të kontraktuar infeksione. Fëmijët duhet të mësohen të lajnë duart me ujë të ngrohtë dhe sapun, duke i pastruar çdo herë për rreth 15 sekonda. 

Mënyrë jetese e shëndetshme: Inkurajoni lojën në natyrë, aktivitetin fizik dhe ekspozimin ndaj dritës natyrale. Periudhat e gjata në ambiente të mbyllura dhe koha e zgjatur e televizorit nuk kontribuojnë në zhvillimin e sistemit imunitar. Zëvendësojini ato me aktivitete në natyrë dhe sporte të përshtatshme për moshën. Rekomandohet që fëmijët e vegjël të angazhohen në rreth një orë e gjysmë aktivitet fizik në ditë për të nxitur qarkullimin e shëndetshëm, zhvillimin e muskujve dhe sistemet e fuqishme të zemrës dhe të frymëmarrjes. Noti konsiderohet veçanërisht i dobishëm sepse angazhon muskujt pa shkaktuar tendosje të tepërt dhe ka një efekt qetësues tek fëmijët, duke i ndihmuar ata të flenë më mirë. 

Gjumi dhe ushqimi adekuat: Fëmijët kanë nevojë për 12 deri në 16 orë gjumë në natë për të mbajtur një sistem imunitar që funksionon siç duhet. Mbani një dietë të ekuilibruar, duke përfshirë pesë racione frutash dhe perimesh në ditë, si dhe proteina të mjaftueshme pa yndyrë dhe drithëra të plota. Ndonëse është e pranueshme ta trajtoni fëmijën tuaj me ëmbëlsira si çokollata ose akullore herë pas here, ato nuk duhet të bëhen zakone të përditshme. 

Rikuperim më të shpejtë të fëmijës së sëmurë 

Ne kemi diskutuar tashmë se kur fëmija juaj shfaq simptoma të një infeksioni viral, hapi i parë është ta mbani atë në shtëpi në mënyrë që të pushojë. 

Pushimi dhe hidratimi: Nëse fëmija juaj ka humbur oreksin, mos e detyroni të hajë. Ofroni ushqime të lehta, lehtësisht të tretshme si frutat, supat dhe lëngjet. Sigurohuni që fëmija juaj të qëndrojë i hidratuar duke i ofruar shpesh ujë ose çaj, veçanërisht nëse ka ethe dhe të vjella.  

Ajri i pastër dhe shëtitjet e shkurtra: Shëtitjet e shkurtra në ajër të pastër janë një mënyrë e shkëlqyer për të ngritur shpirtin e fëmijës tuaj, veçanërisht kur ai ndihet i dobët Këto dalje mund të ofrojnë lehtësim të konsiderueshëm, edhe kur keni të bëni me një ftohje të rëndë. Në këto raste, të kesh një inhalator në shtëpi mund të jetë shumë i dobishëm. Ekziston një shumëllojshmëri e gjerë inhalatorësh në dispozicion në farmaci dhe në internet. Terapia me inhalacion luan një rol gjithnjë e më të rëndësishëm në trajtimin e sëmundjeve të frymëmarrjes, duke ofruar mënyra të reja për trajtimin dhe parandalimin e kushteve të ndryshme të frymëmarrjes te pacientët e të gjitha moshave. Në të kaluarën e afërt, trajtimi i fëmijëve ishte shpesh i ndërlikuar për shkak të pamundësisë për të aplikuar medikamente thithëse ose nevojës për pajisje të specializuara spitalore. Inhalatorët ndihmojnë në dërgimin e medikamenteve direkt në traktin respirator dhe mushkëri përmes një qasjeje terapeutike. Përveçse janë të lehtë për t’u përdorur, inhalatorët ndihmojnë në lëngëzimin e sekrecioneve të hundës, duke e lejuar fëmijën tuaj të marrë frymë më rehat. Përparësitë e terapisë me inhalacion përfshijnë përdorimin e dozave më të ulëta të barit, depërtimin e shpejtë në zonat më të thella të sistemit të frymëmarrjes dhe një rrezik të ulët të efekteve anësore. Disa modele mund të jenë të zhurmshme dhe mund t’i frikësojnë fëmijët, duke i bërë ata të refuzojnë trajtimin, prandaj zgjidhni një inhalator si  Zano Inspire me një regjim të qetë të punës – shumë më komod për përdorim, sidomos për fëmijët më të vegjël. 
 
1 – https://www.texaschildrens.org/blog/can-exercise-boost-immune-function-children 

2 – https://www.health.harvard.edu/blog/boosting-your-childs-immune-system-202110122614 

Artikuj të lidhur

NDIQNI OFERTA DHE PROMOCIONET TONA AKTUALE! ABONOHUNI PËR NJOFTIMET.

Google reCaptcha: Invalid site key.

Google reCaptcha: Invalid site key.