3 лесни вежби за дишење за деца

Дали е можно три вежби за дишење да го подобрат здравјето на вашето дете?

Покрај 3 многу лесни вежби за дишење кои значително ќе ја подобрат физичката и менталната состојба на вашето дете, во оваа статија ќе научите зошто е правилното дишењето корисно и како да го направите тоа на најдобар начин. Редовното вежбање на овие вежби доведува до подобрување на когнитивните способности, самодоверба и смиреност.

 

Дишењето е целосно природен и автоматизиран процес и е дел од нашето тело. Навикнати сме да дишеме од моментот на раѓање и едвај обрнуваме внимание на овој процес. Ние секогаш го правиме тоа – кога се движиме, кога јадеме, дури и кога спиеме. Да, навистина, сите знаеме како да дишеме, но дали го правиме тоа правилно и како што треба?

Вистината е дека не секогаш дишеме правилно. Честопати, нашето дишење е брзо, под влијание на емоции или активности што моментално ги извршуваме, без посебен фокус на процесот. Сето ова доведува до чувство на замор, главоболка, намалено внимание на деталите и севкупна вознемиреност. Како да очекуваме во овакви ситуации нашите деца да го знаат вистинскиот начини на дишење?

Вежбите за дишење се исклучително корисни за враќање на оваа „заборавена“ способност. Со редовни и чести вежби, вежбите имаат видлив позитивен ефект врз контролата на емоциите, ја зголемуваат концентрацијата и смиреноста.

Зошто вежбите за дишење се корисни за децата?

Вежби за дишење ја заситуваат крвта со кислород. Како резултат, кардиоваскуларниот систем, мозокот, белите дробови, нервниот систем и дигестивниот систем ги подобруваат нивните функции. Освен општиот изглед и здравјето на телото, респираторната гимнастика е исклучително ефикасна во лекување на разни болести на бронхиите (како што е астма!), Хиперактивност, несоница и замор. Важно е да се напомене дека практиката на вежби за дишење во раното детство е формирање на корисна навика. Колку порано и свесно се обрне внимание на овој процес, толку поголеми придобивки и предности ќе има вашето дете кога ќе порасне.

Многу е веројатно дека ќе наидете на отпор од вашето дете, бидејќи на почетокот овие вежби можат да бидат тешки или досадни. Затоа, за успех на потфатот, од суштинско значење е истите да ги претворите во лесна игра на која се радува. Препорачуваме да користите слики што му се познати и да ги вклучуваат неговите / нејзините омилени играчки за да му помогнете да ги изведува вежбите.

Како да направите вежби за дишење?

Правилното извршување на вежбите гарантира успешни резултати. И еве неколку „правила“ на кои треба да обрнете посебно внимание.

Пред да започнете:

– вежбите за дишење се препорачуваат да се прават на празен стомак или барем еден час по оброкот

– просторијата во која ќе ги изведувате вежбите треба да биде проветрена

За време на вежбата за дишење:

– важно е вашето дете да е опуштено и да не ги оптеретува мускулите за време на вежбањето

– вдишувањето е секогаш преку нос

– рамената не треба да се креваат

– воздухот не треба да се собира во образите, туку да се вдишува во стомакот

– издишувањето треба да биде природно, непречено и континуирано

3 лесни вежби за дишење за деца

3 лесни вежби за дишење за деца

  1. „Балон“ – Балонот е забавна слика позната на вашето дете и од реалниот живот и од детските песни и книги. Вежбата „Балон“ е прва и основна вежба со која вашето дете најлесно ќе ги разбере основите на вежбите за дишење. Почетната позиција е лежи на грб, со опуштено тело со раце ставени на стомакот. Кога се вдишува, целиот воздух е насочен кон стомакот сè додека не се наполни со воздух и не почне да изгледа како балон. Издишете полека низ устата додека не излезе целиот воздух. Темпото на вдишување и издишување треба да биде рамномерно и континуирано.
  2. „Топче“ – Топката е уште една добро позната слика на вашето дете. Со нејзина помош, оваа вежба ќе изгледа уште повеќе како детска игра. Тука ви треба топка, балон што лесно се надува или предмет на кој му треба воздух за да добие препознатлива форма. Ние го пробавме со топка, така е најзабавно! Вдишете низ носот додека стомакот не се наполни со воздух. Издишете полека и постепено во топката.
  3. „Меурчиња од сапуница“ – Децата сакаат меурчиња од сапуница и со нивна помош лесно ќе можете да го привлечете и да го задржите вниманието на вежбата. Ако вашето дете не знае да прави меурчиња, можете да ги поделите задачите – вие да правите меурчиња, а детето да го контролира нивното движење и насока со нивно дување. Тука е важно да се постават предуслови. На пример, “Ние сакаме овој меур да стигне до другиот крај од собата. За да го испратите таму, треба да дувате во таа насока.” или „Однесете го овој меур во кујната без да падне на земја!“

Постојат многу различни вежби за дишење, најдете ги оние во кои вашето дете најмногу ужива. Така, ќе се радува на нив и тие ќе станат секојдневна пракса. Имајте на ум дека е важно да се зачува духот на играта. Ако се обидувате да ги направите вежбите задолжителни, многу е веројатно дека вашето дете нема да сака да ги изведува.

Вежбите за дишење ја надополнуваат лекарската или физикалната терапија, активно придонесуваат за развој на респираторниот систем на вашето дете и го зајакнуваат неговиот имунолошки систем на многу природен начин. Со редовно вежбање, квалитетот на животот значително ќе се подобри и детето ќе стане многу поздраво и поенергично.

 

Поврзани написи

СЛЕДЕТЕ ГИ НАШИТЕ ТЕКОВНИ ПОНУДИ И ПРОМОЦИИ! ПРЕТПЛАТЕТЕ СЕ ЗА ИЗВЕСТУВАЊА.

Google reCaptcha: Invalid site key.

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

icon-phone-v20800 31 313

Google reCaptcha: Invalid site key.