Методи за дишење за возрасни

 

Дишењето е најнепроценливиот придружник на животот. Без него, буквално нема живот. Затоа дишеме несвесно, постојано и да бидеме терминолошки точни: помеѓу 12 и 18 вдишувања во минута. Дишењето исто така ги рефлектира нашите емоции, може да биде побрзо и почесто (кога сме лути) или бавно (кога сме мирни). Дишењето е поврзано и со нашето тело и со нашиот ум. Но, дали знаете како да дишете правилно? Ако научите да го контролирате дишењето, ќе се чувствувате подобро и ќе можете да се справите со стресот и заморот. Ова може да се постигне со методи на дишење – лесно и удобно, дома додека патувате во автобус или читате книга. Прочитајте ја статијата подолу за да научите неколку корисни техники за дишење.

 

Кои се придобивките од методите за дишење?

 

Главниот ефект на методите на дишење е да ја заситуваме нашата крв, а со тоа и нашите ткива со кислород. Тие се поврзани со подобрен општ проток на крв и лимфа, како и зајакнување на имунолошкиот систем. Најважно за нив е што тие имаат корисен ефект врз расположението, го тонизираат телото и можат да ни помогнат во стресни ситуации. Тие исто така ја поддржуваат основната терапија на болести на белодробниот систем (на пример, во аеросолни терапии со инхалатор), уво, грло и нос, како и некои болести на ендокриниот, нервниот и кардиоваскуларниот систем. Техниките за дишење се исто така тесно поврзани со практиката на јога, како и со рехабилитација или терапевтско вежбање.

 

Запомнете дека методите за дишење не се препорачуваат за некои болести како што се акутни респираторни инфекции, во случај на нарушена општа состојба, треска или хипертензивна криза.

Видови вежби за дишење:

Според видовите на дишење, тие можат да се поделат на:

 • градите (горни) – проширување и контракција на градите, соодветно, при вдишување и издишување
 • абдоменална (дијафрагмална) кога се стремиме кон респираторни движења да ги задржат ребрата неподвижни, додека абдоменот е тој што е активно вклучен во движењата
 • комбинирано – се стремиме да ги менуваме горенаведените два вида

Според положбата во која се изведуваат:

 • во исправена положба
 • во седечка положба
 • лежење

Според методот на нивно спроведување:

 • статичен – изведен во стационарна положба
 • динамичен – изведен заедно со други движења
 • дренажа – кога преку движења се обидуваме да го отстраниме спутумот

 

 

Шест корисни техники на дишење:

 

 1. Техника на рамномерно дишење – заземете удобна позиција за вас. Вдишете и издишете преку носот. Сметајте ги секундите или помислете на истата фраза да ја повторите помеѓу движењата на дишењето за да бидете сигурни дека времетраењето на фазите е исто. Изведете ја вежбата околу 5 минути.

 

 1. Легнете на грб на земја. Ставете ги рацете на градите со лесно допирање на прстите. Длабоко вдишете, зголемувајќи го растојанието помеѓу прстите додека вдишувате. Застанете 3-4 секунди и потоа издишувајте додека прстите не допрат повторно. Повторете ја вежбата 10 пати.

 

 1. Длабоко дишење – особено корисно за отежнато дишење и стрес. Додека седите или стоите, продолжете ги лактите назад за да дозволите градите да се шират што е можно повеќе. Длабоко вдишете низ носот и задржете го здивот додека се борите до 5. Издишете полека.

 

 1. Нозете се раширени во ширина на рамената и додека вдишуваме се наведнуваме. Рацете треба да бидат опуштени и да висат надолу, не мора да го допираат подот со вашите раце. По максимално вдишување, држете ја положбата неколку секунди. Издишете додека го враќате вашето тело во првобитната положба.

 

 1. Вие сте во исправена положба и рацете слободно паѓаат надолу. При вдишување, свртете ја главата настрана и при издишување, вратете ја во првобитната положба. Свртете го на другата страна и вдишете повторно, повторувајќи ја постапката.

 

 1. Овој метод се нарекува марширање на самото место. Можете да го направите ова со седење на стол или стоење исправено. Вдишете на првиот чекор и издишете го на вториот.

 

Изберете ги оние техники кои најмногу ви се допаѓаат и кои забележувате дека имаат некаков ефект врз вас. Можете да ги изведувате за да ја надополните терапијата со лекови или едноставно за тонирање на телото. Едно е сигурно – редовно вежбање ќе го подобри вашиот животен стил. Кликнете тука ако сакате да дознаете повеќе за техниките на дишење кај децата.

Поврзани написи

СЛЕДЕТЕ ГИ НАШИТЕ ТЕКОВНИ ПОНУДИ И ПРОМОЦИИ! ПРЕТПЛАТЕТЕ СЕ ЗА ИЗВЕСТУВАЊА.

Google reCaptcha: Invalid site key.

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

icon-phone-v20800 31 313

Google reCaptcha: Invalid site key.