Stamatin Kids

Максимален имунитет за деца

 • Го зајакнува…
Погледнете го производот

Како да се грижите за вашиот инхалатор: чистење, резервни делови и сè што треба да знаете

Во сезоната на настинки и грип, аеросолната терапија многу помага како во борбата против вирусите и бактериите, така и во ублажувањето на респираторните симптоми.

За таа цел се користат инхалатори и небулизатори, а широко се користи и во лекувањето на болести на респираторниот систем кај возрасни и деца. Третманот и грижата за уредите за терапија се исто толку важни колку и нивното работење. Како да се грижите за овие уреди – прочитајте подолу. 

Што се аеросолни уреди (инхалаторите, небулизаторите)? 

Небулизаторите и инхалаторите се уреди кои им помагаат на децата или возрасните да земаат лекови со дишење. Небулизаторите ги претвораат течните лекови во пареа за пациентите да можат да ги вдишат, а инхалаторите го ослободуваат лекот во форма на фини честички кои исто така можат да се вдишат. Овие уреди се многу ефикасни кога се користат и се одржуваат правилно. [1] 

Видови инхалатори и небулизатори 

Небулизерите на кои припаѓа  и Zano Inspire се на струја или на батерии. Тие го претвораат течниот лек во фина магла. Оваа магла поминува низ цевка која е прикачена на уста или маска за лице. Небулизаторите се лесни за употреба. Треба само да го ставите делот за уста или маската преку носот и устата и да го вдишите лекот. Со небулизатор, пациентот треба да чека 5 или 10 минути за да го земе лекот.  

Постојат неколку видови на небулизатори:  

 • Небулизаторите на компресор користат компримиран гас за создавање аеросоли. Таков е Zano inspire.  
 • Ултразвучните небулизатори создаваат аеросоли преку вибрации со висока фреквенција. Тие создаваат поголеми честички.  
 • Мрежестите небулизатори ги формираат најмалите честички. Со нив супстанцијата поминува низ многу фина мрежа и на тој начин се формира аеросолот. [2,3] 

Инхалаторите се мали и компактни уреди. Постојат неколку главни типови: 

 • Инхалатори со мерна доза (MDIs). Овие инхалатори ја истиснуваат пропишаната доза на лекот во форма на спреј.  
 • Инхалаторите со сув прашок го испорачуваат лекот во форма на прашок, но не се прска. Тогаш пациентот треба брзо и длабоко да го вдиши лекот. [2]

Методи за дишење за возрасни

Како се користат небулизаторите? 

Секој инхалатор или небулизатор е придружен со упатства за негова правилна употреба. Постојат некои општи чекори што треба да се следат: 

 • Устата треба да се држи меѓу забите, а усните треба да се затворат околу неа.  
 • Небулизаторот и/или инхалаторот мора секогаш да бидат во вертикална положба. Ова го спречува осипувањето и помага при вдишување. 
 • Длабокото дишење за време на третманот овозможува лекот да се апсорбира колку што е можно повеќе од респираторниот систем. 

При користење на маската принципите се слични – маската треба да се стави цврсто над носот и устата, а вдишувањата да бидат длабоки.[4] 

Како да гo исчистите инхалаторот и небулизаторот по секоја употреба? 

Покрај правилната употреба, многу е важно и соодветно чистење по секоја употреба. Следењето на упатствата за чистење дадени од производителот ќе го спречи сушењето на кој било лек оставен во чашата, што може да предизвика неефикасно прскање. Покрај тоа, правилната хигиена ќе го спречи развојот на бактерии. Ако небулизаторот е контаминиран, вдишувањето би било ризично.

Постојат некои основни правила кои вклучуваат:  

 1. Расклопување на небулизаторот/инхалаторот. Миење на сите делови (освен цевки и прстен вентил) со течен детергент за садови и вода.  
 1. По миењето се отстранува вишокот вода. 
 1. Деловите на уредот и цевките повторно се прикачуваат на компресорот за воздух и компресорот се вклучува за побрзо да се исуши уредот. Небулизаторот мора да биде целосно сув пред да се складира. [4]

Како се стерилизира небулизаторот/инхалаторот? 

Во секое упатство за употреба, производителот точно посочува како уредот може да се стерилизира. За да ја осигурате вашата безбедност и да ја зголемите ефективноста на третманот, многу е важно да го одржувате системот чист. Еднаш неделно небулизаторот треба темелно да се стерилизира. Ве молиме имајте предвид дека упатствата на некои производители може да варираат, затоа секогаш проверувајте го прирачникот пред да го исчистите вашиот небулизатор/инхалатор за прв пат.  

3 лесни вежби за дишење за деца

Еднаш неделно е добро да:  

 • Го погледнете прирачникот на уредот за конкретни упатства. Можеби ќе треба да ги натопите сите делови од уредот (освен маската, цевките и компресорот) во еден дел од дестилиран бел оцет/три делови топла вода еден час (не користете повторно раствор за чистење).  
 • Исплакнете го, отстранете го вишокот вода и оставете да се исуши на чиста крпа.  
 • повторно склопете ги деловите и цевките и пуштете го компресорот накратко да се исуши. [4,5]

Не секој инхалатор и небулизатор може да се стерилизираат во стерилизатор. Секој производител покажува кој е најдобриот начин за одржување и стерилизирање на уредот. 

Кога е вистинското време за замена на деловите на небулизаторот/инхалаторот? 

Филтрите на компресорот на крајот се валкаат и каналите се затнуваат. Покрај тоа, цевките, маските и устата се влошуваат со текот на времето. Неопходно е да го исчистите вашиот небулизатор/инхалатор, да ги замените деловите и да проверите дали има неисправни компоненти. Ова ќе ви помогне да го извлечете максимумот од третманот со уредот. Еве неколку основни правила за одржување:  

 • Секогаш следете ги упатствата на производителот за чистење на вашиот небулизатор, вклучително и кога да ги замените деловите и додатоците 
 • Не користете маски за небулизатор подолго од препорачаното, дури и ако изгледаат добро. Некои додатоци, како што се маските за еднократна употреба, се дизајнирани да се фрлаат по 5 до 7 употреби, додека обичните маски за небулизатор за деца и возрасни се дизајнирани да се користат до 6 месеци. Пластиката се деградира со текот на времето и придобивките од третманот може да се намалат со маска што се користи подолго од наведеното. Кога заменувате, проверете дали сте купиле додаток кој е компатибилен со вашиот уред. 
 • Заменете го филтерот на небулизаторот како што е препорачано во упатството за употреба или кога изгледа сиво или валкано. Ако не го смените филтерот, вашиот компресор ќе работи понапорно отколку што треба и тоа ќе предизвика дефект на уредот. Секогаш купувајте филтри што се соодветни за вашиот компресор. Повеќето производители нудат делови за специфичниот модел на небулизатор/инхалатор. Производителите на Zano Inspire нудат се што ви треба за правилно одржување на уредот.  
 • Исчистете ја надворешната страна на цевката и заменете ја кога е препорачано.  
 • Заменете го секој дел или додаток што изгледа испукано или истрошено.  
 • Добро е да имате резервни цевки, делот за уста и маски во случај да се оштетат или истрошат. Повеќето производители ги нудат овие потрошни материјали.[5]

Небулизаторот и инхалаторот се вистински помагачи во борбата против болестите на респираторниот систем. Паралелно, потребно е да се грижиме за нив за да ни служат што подолго. Во секој прирачник можете да најдете информации за тоа како да се грижите за уредот, како и кога и кој дел да го замените.  

Прочитајте повеќе за тоа: 

[1] https://kidshealth.org/en/parents/nebulizerinhaler.html  

[2] https://kidshealth.org/en/kids/nebulizerinhaler.html  

[3] https://www.webmd.com/asthma/guide/homenebulizertherapy#091e9c5e80008b39-1-1 

[4] https://www.nationaljewish.org/conditions/medications/asthmamedications/devices/nebulizers/instructions  

[5] https://justnebulizers.com/pages/caringforyournebulizer  

Поврзани написи

СЛЕДЕТЕ ГИ НАШИТЕ ТЕКОВНИ ПОНУДИ И ПРОМОЦИИ! ПРЕТПЛАТЕТЕ СЕ ЗА ИЗВЕСТУВАЊА.

Google reCaptcha: Invalid site key.

КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ

icon-phone-v20800 31 313

Google reCaptcha: Invalid site key.