Zano Inspire + дигитален термометър Zano

Zano Inspire е компресорен тип инхалатор, разработен…

Zano Inspire + дигитален термометър Zano

99,98 лв.

Виж продукта

Симптоми и лечение на астма: Какво трябва да знаем?

Астмата е едно от най-често срещаните хронични заболявания в света. Броят на хората, които страдат от болестта непрекъснато расте – най-вече сред децата и младежите, и то предимно в страните с нисък стандарт на живот (1).

 Повечето хора са чували за болестта бронхиална астма и знаят, че тя протича с пристъпи на задух, а това звучи плашещо. Но астмата е комплексно заболяване, което често се проявява на приливи и отливи. Колко често пациентът получава пристъпи? Може ли въпреки болестта да води нормален начин на живот и да поддържа физическа активност? Това зависи в голяма степен от адекватния лекарски подход, от спазването на правилна хигиена на живот и от добрия контрол на болестта. Вземем ли правилните мерки, животът с астма съвсем не е толкова страшен и пациентите не бива да се чувстват обречени. 

Астмата представлява хронично възпаление на дихателните пътища. Възпалението предизвиква в тях отделяне на слуз, както и мускулни спазми по време на пристъп. Тази слуз (мукус) и спазъмът стесняват дихателните пътища на пациента и именно това причинява задух.  

Причината за възпалението е свръхреакция на бронхиолите към определени външни и вътрешни фактори. Известно е, че при страдащите от астма генетичният фактор е от голямо значение за развитието на болестта. Ако имате родител с астма или със заболяване на алергична основа, може да се смята, че за вас рискът е повишен. Замърсеният въздух в големите градове също е сред основните виновници броят на новооткритите случаи на астма да се увеличава непрекъснато в последните години.  
 
Когато диагнозата астма е поставена в ранен етап и се предприеме по-интензивно лечение на възпалението, има добър шанс да се постигне ремисия на болестта (2). Това означава, че за дълъг период от време може да не се появят пристъпи, а в някои случаи може те изобщо да не се завърнат. Разбирате, че поставянето на правилна диагноза възможно най-скоро е от голямо значение, затова е важно да познаваме типичните симптоми на астма: 

Затруднено дишане 

Страдащите от астма често имат чувството, че не могат да си поемат дълбоко въздух. Усещането се влошава през нощта, както и при по-интензивно физическо натоварване. Често затруднено дишане се усеща от пациентите и при рязка температурна разлика – ако се движат активно навън и се загреят, а вдишваният въздух е студен.  

Усещане за задух 

Специфичното е, че при астма усещането за задух е по време на издишване. Важно е болният винаги да има на разположение инхалатор и медикаменти, които да облекчават острите симптоми.   

Кашлица 
 
Кашлицата с хрипове, свиркащи звуци или свистене в гърдите е много типичен за астмата симптом. Обикновено се влошава нощем и в сутрешните часове.  
 
Хрипове  

Астмата е заболяване, което при всеки пациент протича с различна тежест. При някои хора пристъпите са сравнително редки, а има и пациенти с чести и тежки кризи. В техния случай качеството на живот може да пострада значително, тъй като се налага да ограничат физическото си натоварване. 
 
Добрият контрол на болестта е много важен за това с каква тежест ще протече. Ако знаем кои фактори влошават симптомите на астма и съвестно ги избягваме, прогнозите за развитие на състоянието са много по-добри.  

Следните фактори могат да отключат или в последствие да влошат астмата

  • Тютюнопушене или пасивно излагане на цигарен дим 
  • Вирусни инфекции на дихателните пътища 
  • Замърсен въздух, мъгли, резки температурни промени 
  • Алергии, например атопичен дерматит 
  • Физическо претоварване 
  • Силен стрес  

Както споменахме, астмата е хронично заболяване, което засяга деца и възрастни. Лечението й е насочено към намаляване на риска от пристъпи – те могат значително да бъдат разредени, както и да протичат по-леко, ако пациентът взима адекватни мерки и е под наблюдението на лекар.  

Задължително е за всеки страдащ от астма да има инхалатор, с който лекарствата да се доставят директно в дихателните пътища и да действат максимално ефективно. При децата често срещано затруднение е, че компресорните инхалатори са твърде шумни при работа. В този случай, инхалатор като Zano Inspire разрешава проблема благодарение на своя тих режим на работа. Този инхалатор има и компактен размер, което допълнително улеснява пренасянето и използването му. 

1 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26610152/ 

2 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10563777/ 

Свързани статии

СЛЕДИ АКТУАЛНИТЕ НИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ПРОМОЦИИ! АБОНИРАЙ СЕ ЗА ИЗВЕСТИЯ.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.