Zano Inspire

Zano Inspire е компресорен тип инхалатор, разработен…

Zano Inspire

99,98 лв.

Виж продукта

Код Грип: 4 Успешни Метода за Справяне 

 • Какво представлява грипът? 
 • Кои храни и напитки могат да са ни от помощ? 
 • Почивката като част от лечението. 
 • Какъв вид лекарства можем да използваме? 
 • Защо инхалациите са ефективни? 

Грипът, със своите характерни симптоми и влияние върху ежедневието ни, често изисква специален подход за справяне с него. Ще разгледаме четири успешни метода, които ви помагат не само да се справите със симптомите, но и да поддържате имунитета си и да се защитавате от грипа. От домашно приготвени лечения до това какво можем да потърсим сами в аптеката, ще погледнем как да се справим с грипа, който често ни предизвиква през студените месеци. 

Към добре познатите методи, можем да добавим и по-нови подходи за лечение, които са доказали ефективността си. Грипът обикновено не е сериозно заболяване, но по-продължително боледуване може да резултира в сериозни проблеми, затова е важно да знаем всякакви опции, с които да подпомогнем здравето си. Използването на нови методи за приемане на лекарствени продукти и облекчение като инхалаторите Zano Inspire могат да станат част от редовния ни арсенал в грипния сезон. 

Грипът, е инфекция на дихателните пътища, която е предизвикана от вируси. Тези вируси се предава лесно от човек на човек, особено в по-студените месеци и може да причини различни степени на заболяване, от леки до тежки случаи. Грипът обичайно започва с внезапно повишаване на температурата, която може да достигне до 38 градуса Целзий или повече, съпроводен от мускулни болки и обща слабост в тялото. Заболяването често предизвиква болки в гърлото, суха кашлица и главоболие. Запушения нос и понякога болка в очите са също част от обичайните симптоми. 

В допълнение към тези симптоми, грипът може да доведе и до сериозни усложнения. Най-уязвимите групи към усложнения са децата под 12 години, възрастни над 65 години и бременни жени. Хора със здравословни проблеми като диабет, хронични белодробни заболявания или слаб имунитет са също по-склонни към сериозни усложнения при грип. Някои от възможните усложнения включват пневмония, възпаление на сърцето, мозъка и мускулни тъкани, което може да предизвика сериозни проблеми.  

Грипът обикновено е заболяване, с което може да се справим основно чрез домашно лечение и почивка, но е важно да потърсим лекарска помощ веднага при следните симптоми:  

 • Затруднено дишане 
 • Болки в областта на гърдите или корема 
 • Замаяност или силна дезориентация 
 • Непрекъснато висока температура, която не спада и при прием на лекарства за понижаване на температурата 
 • Мускулна болка, която е много по-силна от стандартната 
 • Липса на уриниране, което е знак за тежка дехидратация 

Когато сме вкъщи и искаме да потърсим някои естествени начини за справяне с грипа, може да се обърне внимание на някои храни и напитки с благоприятно влияние. Въпреки че храните и напитките нямат толкова директно и бързо действие като медикаменти, те могат да предоставят олекотяване на симптомите, комфорт и да подпомогнат процеса на оздравяване. 

Пилешката супа, освен от майки и баби, се препоръчва за грип дори и от медицински специалисти. Тя предоставя хидратация и съдържа хранителни вещества, които подпомагат имунната система. Топлината от бульона може също така да облекчи болката в гърлото и да помогне при заспиване.  

Чаят също е класически домашен метод при лечението на грипа. Освен че топлата течност отново предоставя облекчение и хидратация, в зависимост от типа чай, може да се възползваме от допълнителни полезни ефекти. Предпочитана опция е джинджифиловият чай, тъй като е богат на антиоксиданти, има антимикробни качества и може да помогне при наличие на мускулни болки. Друг подходящ чай е от ехинацея, която е билка с доказани качества при грип и настинка. Тя може да засили имунната система, за да подпомогне тялото да се справи с вируса. [1] 

Към чаят можем да добавим и мед, който също има полезни за справянето с болестта свойства. Медът е известен с антимикробните и успокояващи си свойства, които могат да помогнат при облекчаване на кашлицата и заздравяването на гърлото. Препоръчва се и консумацията на витамин C, когато боледуваме от грип, тъй като този витамин подкрепя функциите на имунната ни система. Можем да си добавим лесно витамин C от всякакви цитруси и също така от зеленолистни зеленчуци.  

Освен меда, антимикробни качества притежава и чесънът. Чесънът съдържа разнообразни вещества, които могат да подсилят имунната система и да подпомогнат изчистването от вируса. Консумирането на чесън може и да се прилага като превантивна мярка, когато е започнал активния грипен сезон. 

 

Възстановяването от грип не само изисква активно лечение, но и засилена грижа за себе си, което включва достатъчно време за почивка и сън. Почивката е ключов елемент в ускоряването на процеса на излекуване и възстановяване на тялото след сблъсъка с грипния вирус. Оставането вкъщи, когато сме болни също така предотвратява разпространението на вируса към други хора. 

Почивката играе ключова роля в успешното лечение на грипа поради няколко важни причини. Когато тялото се бори с вирусната инфекция, е от съществено значение да се осигури достатъчно време за възстановяване и подпомагане на имунната система. Ето защо почивката се счита за ключов елемент от режима на грипното лечение. По време на периода на болестта, организмът използва значително количество енергия в борбата с инфекцията.  

Предоставянето на достатъчно време за почивка позволява на тялото да насочи ресурсите си към оздравяване и възстановяване, за да може бързо и ефективно да се пребори със симптомите на грипа. Освен това качественият сън е важен за справяне с всяка инфекция, тъй като здравият сън значително подсилва имунната система. 

Употребата на медикаменти, които не изискват рецепта, може да помогне при облекчаването на различни симптоми на грипа. Преди да започнете приемането на такива медикаменти, е препоръчително да се консултирате с лекаря ви, особено ако имате други здравословни проблеми или приемате други лекарства. Ето към кои медикаменти може да се насочите: 

 • Аналгетици и противовъзпалителни медикаменти. За облекчаване на болката, мускулните болки и намаляване на телесната температура, без рецепта се предоставят аналгетици и противовъзпалителни медикаменти като парацетамол и ибупрофен. 
 • Дехидратация и болки в гърлото. Продуктите с витамин C и електролити могат да бъдат полезни за предотвратяване на дехидратацията, а специални билкови продукти и напитки могат да помогнат при облекчаването на болките в гърлото. 
 • Лекарства за облекчаване на кашлица и възпалено гърло. Налични са различни хапчета и сиропи, които не изискват предписание и облекчават кашлицата или болките в гърлото. Най-често те са на билкова основа, но е възможно да предоставят някакво облекчение за гърлото. 
 • Спрейове за нос. Спрейовете за нос могат да са от два типа. Едните съдържат активни съставки, които действат бързо на носната лигавица и отпушват ефективно, но не бива да се приемат продължително време. Другите са обикновено на основата на физиологичен разтвор, като те не действат толкова бързо, но могат да се прилагат по-често и продължително. 

Успокояването на симптомите олекотява организма ви и позволява на имунната ви система да се справи по-лесно с вируса. Важно е да се спазват указанията на опаковката и да се консултирате с лекаря си при възникване на въпроси или ако симптомите продължат. 

Инхалациите са доказан метод за прочистване на горните дихателни пътища и помощ при запушен нос и могат да са изключително полезни при лечението на грип. [2] Някои от полезните свойства на инхалациите включват: 

 • Разтваряне на секретите в белите дробове. При грипа, инфекцията често засяга горния и долния дихателен тракт, причинявайки натрупване на секрети и мукоза в белите дробове. Инхалация помага на тези секрети да се разтворят и станат по-течни, което улеснява изкарването им от дихателните пътища. 
 • Подпомагане на освобождаването на носните пътища. При грипа, запушения нос често е проблем. Парната инхалация може да помогне при отпушването на носните пътища, като разтваря секретите и улеснява почистването на носа.[2]  
 • Овлажняване на сухите и раздразнени дихателни пътища. Парната инхалация овлажнява въздуха, който дишаме, и помага да се хидратират дихателните пътища. Това може да намали дразненето и дискомфорта при дишане. 
 • Улесняване на дишането. Топлината и влажността от парата помагат да се разширят бронхите и дихателните пътища, което може да улесни дишането при грипните симптоми. 
 • Помага на имунната система. Загряващия ефект от инхалацията върху дихателните пътища и носния канал също допринася за подобрена циркулация на тези места, което подпомага достигането на имунните клетки, които се справят с вирусната инфекция. 

Инхалации могат да се правят просто със загряване на вода в тенджера и вдишване на парата под кърпа, но този метод крие неудобства и опасности. Методът изисква стоене в неудобна стойка и неприятно усещане върху кожата на лицето. Също така съществува и реална опасност от изгаряне от горещата пара. Затова са разработени инхалатори като Zano Inspire, които освен удобство предоставят и допълнителни предимства.  

 

Разработени са специфични медикаменти за компресорни инхалатори какъвто е Zano Inspire. Той произвежда аерозоли с оптимален размер за максимално ефективна терапия. Използва се изключително лесно и също е добра опция при респираторни проблеми не само за възрастни, но и за деца, тъй като идва с два размера маска. Ниските нива на шум съответстват на нормален разговор вкъщи, а размерът е изключително малък – събира се в човешка длан и във всяка дамска чанта. Можете да го вземете и в комплект с Азбучни карти, тъй като Zano подкрепя ранното детско езиково-говорно развитие

__________________________________________________________ 

 • Грипът обикновено се счита за заразен в продължение на около 5-7 дни след началото на симптомите. Въпреки това, вирусът може да се предава и от заразени хора ден или два преди да започнат симптомите. Личната имунна система и ефективното лечение могат да помогнат за преодоляване на активната фаза на вирусната инфекция. 

След края на активната фаза и когато симптомите се под контрол, рисковете от предаване на грипа значително спадат. Въпреки това, е важно да се помни, че вирусите от грипа могат да оцелеят на повърхности за различен период. По тази причина е важно да се поддържат хигиенични практики, като редовно миене на ръцете и почистване на общи повърхности, за да се предотврати разпространението на вируса. 

 • Грипът се появява по-често през зимата, вероятно поради няколко фактора. По-близките контакти в студените месеци, когато повече стоим в затворени пространства, могат да спомогнат за по-лесното разпространение на вируса. Освен това, човешкият имунитет може да бъде по-слаб през студените месеци, което прави организма по-уязвим към инфекции. Студеният въздух е обикновено и по-сух, което прави по-лесно разпространението на вирусните частици. 
 • Грипът най-често не изисква специфично лечение. Личният имунитет на организма обикновено успява да се справи с инфекцията. Отпочиването, достатъчната консумация на течности и подходящата грижа за себе си могат да подпомогнат в борбата със симптомите и ускорят процеса на възстановяване. Важно е да се облекчат симптомите на грип, което улеснява организма да се справи с инфекцията. Въпреки това, в някои случаи, когато симптомите са тежки или съществуват рискове от усложнения, е препоръчително да се консултира с лекар. 

____________________________________________________________ 

Референции: 

 1. Weishaupt, R., et al., Safety and Dose-Dependent Effects of Echinacea for the Treatment of Acute Cold Episodes in Children: A Multicenter, Randomized, Open-Label Clinical Trial. Children (Basel), 2020. 7(12).The data presented in this study underpins the advantageous safety profile of Echinaforce Junior tablets and provides evidence for clinical effects to treat common cold symptoms in children. An increase of the daily EFJ dose from three to five tablets seemed to shorten the average cold duration by up to 1.7 days and after 10 days resolved >90% of episodes completely. The overall need for antibiotics under the study conditions was low. Pediatricians may consider EFJ as a valuable and safe option for the acute treatment of respiratory tract infections in their young clients. 
 1. Gujrathi, A.B., V. Ambulgekar, and A. Handal, Effect of steam inhalation on nasal mucociliary clearance in normal individuals and nasal disease state. Int J Contemp Med Res, 2016. 3(5): p. 1262-1264.The nasal mucociliary clearance time for the cases before steam inhalation was 10.9 minutes with the standard deviation of 4.4. 1 hour after steam inhalation it was 9.3 minutes with standard deviation of 4.2 and after 24 hours 8.7 minutes with standard deviation of 4.1 were found. Similarly, the nasal mucociliary clearance time for the controls before steam inhalation was 8.2 minutes with standard deviation of 3.8. 1 hour after steam inhalation it was 7.1 min with standard deviation of 3.2 and after 24 hours 6.7 minutes with standard deviation of 3.2 were found. Hence, Steam Inhalation Deinitely Improves Nasal Mucociliary Clearance and also symptomatology of our patient were drastically reduced. 
Свързани статии

СЛЕДИ АКТУАЛНИТЕ НИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ПРОМОЦИИ! АБОНИРАЙ СЕ ЗА ИЗВЕСТИЯ.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.