Zano + Азбучни карти за игра

Zano Inspire е компресорен тип инхалатор, разработен…

Zano + Азбучни карти за игра

99,98 лв.

Виж продукта

Какво трябва да знаем за астмата при децата? 

Диагнозата астма изпълва със страх всеки родител. Астмата е сериозно заболяване на детските дихателни пътища, но е много важно да знаем, че ако сме информирани и действаме още при първи признаци, то е напълно възможно да минава и по-леко. 
 
В глобален аспект, астмата е най-често срещаното хронично заболяване при децата. Най-общо, бронхиална астма означава хронично възпаление на дихателните пътища и свръхреактивност, която се проявява със спазми и отоци, затрудняващи дишането. Както сред най-малките пациенти, така и сред възрастните броят на заболелите от астма се увеличава през последните десетилетия (1), вероятно заради все по-силно замърсения въздух.  
 
Затова е важно всички родители да са запознати с типичните симптоми на астма, с това кои фактори влияят за отключването и за хода на болестта, какво може да донесе облекчаване и как да предпазим детето от влошаване на състоянието.

При всяко дете симптомите варират, но най-често срещаният е честата кашлица, която се влошава при определени условия. Ето на какви симптоми трябва да обърнете внимание: 

  • Свиркащ звук при издишане 
  • Недостиг на въздух 
  • Усещане за стягане в гърдите, умора 
  • Честа и упорита кашлица, която се влошава при вирусна инфекция, при физическо натоварване, когато детето е изложено на студен въздух, по време на сън 
  • Понякога астмата може да е причина за неспокоен сън при детето 
  • Детето може да се затруднява да спортува и да играе, тъй като не му достига въздух 

Смята се, че астмата в голяма степен е въпрос на наследственост. В семействата, където от страна на единия родител има наличие на алергичен товар (болни от астма, алергичен ринит, атопичен дерматит, хранителни алергии), рискът детето да развие астма е значително по-висок. Ако такова генетично обременяване има от страна и на майката, и на бащата, рискът за детето им става двоен. 

Освен гените, за отключване на заболяването има допълнителни фактори. Обикновено отключването се провокира от вирусни инфекции. Замърсеният въздух и излагането на цигарен дим също представляват такъв риск. С провокиране на астма се свързват също и сенната хрема, както и алергичният отговор към домашен прах. Понякога домашните любимци също могат да дадат принос към активиране на болестта. 

Лечението на астмата при децата е важно да започне възможно най-рано и обикновено е продължително. Насочено е към овладяване на възпалението в дихателните пътища, а най-често използваните медикаменти са кортикостероидите. Повечето лекари назначават по-слаби медикаменти или по-ниски дози и след наблюдение увеличават дозите при нужда. Често се назначава имунотерапия като съпътстващо лечение, с цел да се укрепи детският организъм и да намалее честотата на възпаленията. 
 
За терапията често се препоръчват инхалации, като в домашни условия най-удобно е да бъдат проведени с компресорен тип инхалатор. С него родителите се сблъскват с един основен проблем, а именно, че повечето такива уреди са шумни и плашат най-малките пациенти. С инхалтор като Zano Inspire проблемът е решен – моделът има специален тих режим на работа, който не причинява стрес на децата. Zano Inspire е компактен и лесно преносим, с което улеснява максимално родителите на деца, страдащи от астма и други респираторни проблеми.  

За да предпазим детето от усложнения, важно е да знаем как да контролираме астмата и да намалим до минимум честотата на пристъпите. 

Идентифицирайте дразнителите, които най-често влошават състоянието на детето. При астма, домашният прах и акарите могат да провокират пристъп. Поддържайте дома си чист чрез мокро почистване и забърсвайте редовно повърхностите с влажна кърпа, без агресивни препарати. Сменяйте често спалното бельо. 
 
Чистият въздух е много важен за децата с астма. Проветрявайте редовно у дома и при всяка възможност водете детето на разходки сред природата.  
 
Давайте редовно и на малки глътки вода или топли чайове.  
 
При наличие на вирусна инфекция често астмата се отключва и може да доведе до кашлица, дишане с хрипове, оток. В тези случаи винаги слагайте детето да спи с една и дори две допълнителни възглавници, за да не се влошава отокът през нощта. Парната баня или използването на инхалатор с физиологичен разтвор също могат да подобрят състоянието значително, овлажнявайки и отпускайки дихателните пътища, за да намалите риска от пристъп. 

И не забравяйте, че ако детето ви има астма, има немалък шанс с годините симптомите спонтанно да изчезнат. И именно добрият контрол за заболяването е един от факторите това да се случи (2). Придържайте се към предписаното лечение, осигурете на детето си чист въздух, движение, намалете риска от чести инфекции. Всичко това значително ще подобри качеството на живот на вашето дете и шансовете симптомите и пристъпите да отшумят с израстването му. 

2 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9630609/ 

 

Свързани статии

СЛЕДИ АКТУАЛНИТЕ НИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ПРОМОЦИИ! АБОНИРАЙ СЕ ЗА ИЗВЕСТИЯ.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.

Google reCaptcha: Невалиден ключ на сайта.